MUP KS demantovao navode o skrnavljenju pravoslavnog groblja u Sarajevu

 “Na starom pravoslavnom groblju Kromolj u Sarajevu nepoznati počinioci su srušili osam spomenika gdje su sahranjeni Srbi pravoslavci”,  saopšteno je juče iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. No, ovu informaciju za Buku su demantovali iz MUP-a Kantona Sarajevo uz napomenu da taj incident nije ni prijavljen.

“Dana 06.09.2023. godine, u medijima je objavljena informacija – saopštenje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH u kojoj je navedeno da su „na starom pravoslavnom groblju Kromolj u Sarajevu nepoznati počinioci srušili osam spomenika gdje su sahranjeni Srbi pravoslavci“, te da je „riječ o starom pravoslavnom groblju u koje su prestale da se vrše sahrane sedamdesetih godina nakon formiranja groblja Bare“. Izvršenim provjerama, utvrđeno je da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u proteklom periodu nije zaprimila nikakav vid prijave i/ili informacije o rušenju i/ili oštećenju nadgrobnih spomenika na ovoj lokaciji. Stoga su na teren upućene policijske patrole i pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije kako bi izvršili provjeru stanja lokacije i navode iz objavljene informacije”, rekla je za Buku Mersiha Novalić, portparolka kantonalnog MUP-a.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon medijskih objava policija je, iako nije zaprimila prijave, izašla na teren. Nisu uspjeli pronaći dokaze da su nadgrobni spomenici nasilno oštećeni.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izvršili su obilazak i vizuelni pregled lokacije – pravoslavnog groblja na Kromolju, gdje je utvrđeno da je groblje u zapuštenom stanju, zaraslo visokom travom i niskim rastinjem, da određena grobna mjesta nije moguće raspoznati zbog trave i drugog rastinja, te da je dio spomenika – nadgrobnih ploča utonuo i/ili oboren na zemlju ili nakrivljen, na neutvrđen način i u neutvrđenom vremenskom periodu. Na samoj lokaciji nisu uočeni tragovi koji bi eventualno mogli ukazivati na ulazak u ograđeni prostor groblja ili nasilno oštećenje nadgrobnih spomenika”, dodala je Novalić.Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je naložio da se zatečeno stanje fotografiše i da se sačini službena zabilješka.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije