George Bush se ‘šokirao’ kad je shvatio da mu je Prigožin služio večeru

Predsjednik George Bush i njegova supruga Laura bili su 2006. na večeri s ruskim liderom Vladimirom Putinom, gdje je Bush upoznao Prigožina, prenosi Business Insider.

Bivši predsjednik Amerike George W. Bush rekao je u nedjelju da je bio šokiran otkrićem da mu je Jevgenij Prigožin, osnivač Wagner grupe, poslužio večeru prije više od 17 godina.

Dok je govorio na konferenciji o evropskoj strategiji u Jalti, Bush je upitan smatra li da je vijest o Prigožinovoj smrti u avioinskoj nesreći za njega “šokantna”. Konferencija je održana u Kijevu, ali se Bush pridružio putem video poziva.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ne, ono što mi je šokantno jest da sam neki dan vidio sliku samita G8 u St. Petersburgu, gdje je on bio tip koji mi je posluživao hranu”, rekao je Bush.

“Bio je Putinov kuhar, a bio je i na slici”, rekao je bivši predsjednik uz osmijeh.

Bush je rekao da se ne može sjetiti da je lično upoznao tog čovjeka. “Sve što znam je da sam preživio”, dodao je.

Bivšeg američko predsjednika tada su upitali misli li da bi Vladimir Putin mogao “preživjeti” posljedice rata u Ukrajini ako sukob ne završi u korist Moskve.

“To zavisi od ruskog naroda. Nije do američkog naroda. Nije do ukrajinskog naroda”, odgovorio je Bush. “Na građanima Rusije je da odluče. Oni su pametni ljudi.”

Fotografija od 14. jula 2006. god. prikazuje trenutak kada su se Bush i njegova supruga Laura Bush susreli s Prigožinom kada je par večerao s Putinom. Činilo se da Prigožin predstavlja ili poslužuje Busha pićem.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije