Washington Post: Kineska potraga za ljudskim genetskim podacima potiče strah od utrke u naoružanju zasnovanom na DNK

Veći dio Evrope bio je u izolaciji u aprilu 2020. kada je u srpsku prijestolnicu stigao avion sa dobro tempiranim poklonom Narodne Republike Kine. Unutra je bio kineski izum nazvan Vatreno oko, sofisticirani prijenosni laboratorij koji je mogao detektovati infekcije koronavirusom iz sićušnih genetskih fragmenata koje patogen ostavlja za sobom, piše Washington Post.

A to je, kako su Srbi ubrzo otkrili, najmanja od njegovih mogućnosti.

Vatreno oko briljirao je ne samo u razbijanju genetskog koda za viruse, već i za ljude, sa strojevima koji mogu dešifrovati genetske upute sadržane u ćelijama svake osobe na Zemlji, prema njegovim kineskim izumiteljima. Krajem 2021. god., dok je pandemija još uvijek bjesnila, srbijanski dužnosnici objavili su da sarađuju s kineskom kompanijom na pretvaranju laboratorija u stalni objekt s planovima za prikupljanje i njegu cjelokupnih genoma ili genetskih nacrta građana Srbije.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Srpski naučnicii bili su oduševljeni, a premijerka te zemlje Ana Brnabić pohvalila je Kinu jer je toj balkanskoj zemlji dala “najnapredniji institut za preciznu medicinu i genetiku u regiji”. Ipak, sada, kineski laboratoriji Fire-Eye – od kojih je veliki broj doniran ili prodan stranim zemljama tokom pandemije – privlače pozornost zapadnih obavještajnih agencija usred rastuće nelagode zbog kineskih namjera. Neki analitičari vide velikodušnost Kine kao dio globalnog pokušaja da se dotakne novih izvora vrlo vrijednih podataka o ljudskoj DNK u zemljama diljem svijeta.

Taj pokušaj prikupljanja, koji traje više od decenije, uključivao je pripajanje američkih genetičkih kompanija kao i sofisticirane operacije hakovanja, kažu američki i zapadni obavještajni dužnosnici. Međutim, nedavno je dobijen neočekivani poticaj od pandemije koronavirusa, koja je stvorila prilike za kineske kompanije i institute za distribuciju uređaja za sekvenciranje gena i izgradnju partnerstava za genetička istraživanja na mjestima gdje je Peking ranije imao malo ili nimalo pristupa, rekli su dužnosnici.

Usred pandemije, Fire-Eye laboratoriji brzo su se umnožavali, šireći se na četiri kontinenta i u više od 20 zemalja, od Kanade i Latvije do Saudijske Arabije i od Etiopije i Južne Afrike do Australije. Nekoliko njih, poput onog u Beogradu, sada funkcionišu kao stalni centri za genetsko testiranje.

“Covid-19”, rekao je jedan viši analitičar američke obavještajne službe koji pomno prati kineski biotehnološki sektor, “poslužio je kao vrata.”

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu odbacio je svaku sugestiju da su kineske firme nepropisno dobile pristup genetskim podacima. Glasnogovornik, Liu Pengyu, rekao je da su laboratoriji Fire-Eye pomogli mnogim zemljama u borbi protiv opasne pandemije i da nastavljaju igrati ključnu ulogu u otkrivanju raka i drugih bolesti. BGI Group, firma sa sjedištem u Shenzhenu koja proizvodi Fire-Eye labs, rekla je da nema pristup genetskim informacijama koje je prikupio laboratorij u čijem je stvaranju pomogao u Srbiji.

Američki dužnosnici tvrde da je Peking odabrao BGI za izgradnju i upravljanje Kineskom nacionalnom bankom gena, golemim i rastućim repozitorijem u vlasništvu vlade koji sada uključuje genetske podatke prikupljene od miliona ljudi širom svijeta. Pentagon je prošle godine službeno naveo BGI kao jednu od nekoliko “kineskih vojnih tvrtki” koje djeluju u Sjedinjenim Državama, a procjena američke obavještajne službe iz 2021. povezala je ovu firmu s globalnim naporima kojima je upravljao Peking da dobije još više ljudske DNK, uključujući iz Sjedinjenih Država .

Američka vlada takođe je stavila na crnu listu kineske podružnice BGI-ja zbog navodnog pomaganja u analizi genetskog materijala prikupljenog u Kini kako bi se pomoglo vladi u slamanju etničkih i vjerskih manjina u zemlji. BGI je u izjavi za The Washington Post okarakterisao akcije SAD-a protiv kompanije kao “vođene dezinformacijama” i rekao da BGI Group “ne dopušta i nikada neće biti uključena u bilo kakva kršenja ljudskih prava”.

“Niko od BGI Grupe nije u državnom vlasništvu niti pod državnom kontrolom, a sve usluge i istraživanja BGI Grupe pružaju se u civilne i naučne svrhe”, rekla je tvrtka.

Ambicija Pekinga da prikupi DNK iz cijelog svijeta izaziva kontroverze. Kineski akademici i vojni naučnici takođe su privukli pažnju raspravom o izvedivosti stvaranja biološkog oružja koje bi jednog dana moglo ciljati stanovništva na temelju njihovih gena. Stručnjaci smatraju oružje temeljeno na genetici u najboljem slučaju dalekom budućnošću, a čini se da su neke od rasprava potaknute paranojom oko toga istražuju li Sjedinjene Države i druge zemlje takvo oružje.

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da se kineski globalni napor uglavnom odnosi na ekonomsku pobjedu nad Zapadom, a ne na vojnu. Ne postoje javni dokazi da su kineske kompanije koristile stranu DNK iz drugih razloga osim naučnog istraživanja.

Kina je najavila planove da postane svjetski lider u biotehnologiji do 2035. godine, a genetske informacije – koje se ponekad nazivaju “novim zlatom” – smatra ključnim sastojkom u naučnoj revoluciji koja bi mogla proizvesti hiljade novih lijekova. Ako pobijedi u tehnološkoj utrci, Kina će steći značajnu ekonomsku i stratešku moć nad svojim glavnim rivalom, Sjedinjenim Državama, rekla je Anna Puglisi, bivša glavna službenica američke obavještajne službe za istočnu Aziju.

‘Tek smo na korak od toga da počnemo shvatati i razotkrivati ​​što geni rade’, rekao je Puglisi, sada viša saradnica u Centru za sigurnost i nove tehnologije Univerziteta Georgetown. “Ko god stigne prvi, kontrolisat će mnogo zaista nevjerovatnih stvari. Ali postoji i mogućnost zloupotrebe.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije