Umjetnica Maja Manojlović za BUKU: Vokalni Escape Kamp omogućiće učesnicima da se povežu sa sobom, svojim glasom i prirodom

Maja Manojlović akademska je muzičarka, solo pjevačica, nagrađivana vokalna pedagoškinja, umjetnica, kompozitorka, pjevačica i osnivačica škole pjevanja MaMa VOX u Banjaluci.

Vokalnom pedagogijom, umjetnošću i pjevanjem, profesionalno se bavi preko 18 godina. U tom periodu radila je sa više od 800 učenika svih generacija, kojima je bila mentor, od profesionalnih pjevača do amatera, ljubitelja pjevanja i hobista, glumaca, kao i drugih vokalnih profesionalaca. Bila je voditelj mnogobrojnih vokalnih radionica i master class-ova.

Osim toga, zaslužna je za preko 800 uspješno urađenih vokalnih transformacija. Kao solo pjevačica, ostvarila je i nekoliko uloga u predstavama u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u kojem je bila saradnica od 2007. godine. Maja je organizovala i učestvovala na stručnim predavanjima na temu prevencije i tretmana profesionalnog glasa, ali i patologije glasa sa doktorima, fonijatrima, logopedima i fonopedima iz Republike Srpske i Srbije. Bila je inicijator, organizator i realizator događaja “Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica”, koji tradicionalno obilježava od 2019. godine kroz niz vokalnih radionica namijenjenih svim vokalnim profesionalcima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Škola pjevanja MaMa VOX na čelu sa profesoricom Majom iza sebe ima mnogobrojne regionalne i lokalne saradnje. Sarađivala je sa umjetnicima na različitim zajedničkim projektima i performansima poput: Jelene Tomašević, Tošeta Proeskog, Karoline Gočeve, Leontine, Kaliopi, Maye Sar, Petra Graše i mnogih drugih.

Maja će u saradnji sa Visitor centar Pecka od 25. do 29. oktobra organizovati prviVokalni Escape kamp gdje će uz specijalizovani program raditi sa učenicima koje interesuje pjevanje i javni nastup. Vokalni Escape kamp će doprinijeti, kako profesionalnom, tako i ličnom razvoju svakog pojedinca, a više o ovom projektu saznali smo u razgovoru s Majom Manojlović.

Kako je došlo do saradnje sa Peckom i zašto ste izabrali Pecku za ovo dešavanje?

Saradnja se desila vrlo spontano i neplanski. Prije dvije godine mi se ideja o vokalnom kampu počela motati po glavi, jer sam vjerovala u potencijal i potrebu ovakvog vida dodatne edukacije za sve ljubitelje pjevanje, pjevače svih nivoa, glumce, performere. Tada je sasvim neka druga lokacija bila u planu. Međutim, mojo dlazak po prvi put u Pecku, početkom jula ove godine, promijenio je sve. Jednostavno, kada sam kročila u Visitor centar Pecka, osjetila sam da je to prostor na kojem želim da se desi vokalni kamp. Pecka nije nasumičan izbor. Ona je mjesto koje je prvo potrebno doživjeti, jer odiše mirom, toplinom i jedinstvenom energijom. Predivna priroda, prirodno okruženje Visitor centra, domaćini, predivan smještaj i hrana, sve to skupa je doprinijelo mojoj odluci da baš odaberem njih. S obzirom na to da sam imala ideju da vokalni kamp učesnicima može pružiti, pored specijalizovanog programa i dodatne aktivnosti koje će obogatiti njihovo iskustvo. Pecka je i za taj segment bila idealna, jer učesnici mogu očekivati izlete kroz koje će upoznati prirodne ljepote koje Pecka krije, šetnje do izvora rijeke Sane i kanjona rijeke Korane, te proći kroz školu gljivarstva. U ovom prirodnom okruženju, svaku učesnik će biti slobodan da istraži svoje vokalne mogućnosti na dubljem nivou, te pronađe svoj autentični glas i izraz.

Šta polaznici mogu očekivati od tog projekta?

Vokalni Escape Kamp je mnogo više od pjevačke radionice. To će biti holističko iskustvo koje će učesnicima pružiti priliku da se potpuno povežu sa sobom, svojim glasom i prirodom. Ovaj petodnevni vokalni kamp kombinuje vokalne treninge sa yogom, plesom, scenskim pokretom, uz pažljivo osmišljen ekstremni vokalni trening i pjevački poligon. Svaka od ovih aktivnosti pažljivo je odabrana kako bi doprinijela funkcionalnijem pjevačkom razvoju učesnika. Ovaj program je osmišljen za sve ljubitelje pjevanja sa ciljem da unaprijedi njihovu vokalnu tehniku, kreativni izraz, poveća samopouzdanje i učini ih boljim, sigurnijim i zadovoljnijim izvođačem. Rekla bih da mogu očekivati aktivnosti koje će unaprijediti njihovo pjevanje, spojeno sa prirodom i ličnim razvojem. Pored toga, aktivnosti će biti i izazovne, jer će doprinijeti postizanju bolje fizičke spremnosti i emotivnog balansa kako bi lakše oslobodili glas i postigli pun pjevački potencijal. Učesnici ovog kampa mogu očekivati intenzivan rad na sebi i da će zasigurno doživjeti svoju vokalnu transformaciju nakon svih dobijenih informacija, saznanja, različitih pristupa i tehnika koje će koristiti. Na Vokalnom Escape Kampu, svaki segment programa vodiće profesionalci i stručnjaci iz različitih umjetničkih oblasti, koji će svojim iskustvom i znanjem obogatiti njihove vještine kroz vokalne treninge, yogu, ples, scenski pokret, ekstremni vokalni trening i pjevački poligon. Imaće priliku da se upoznaju sa Sarom Jo, regionalnom zvijezdom koja će imati online predavanje sa učesnicima, te podijeliti svoje iskustvo sa scene i način na koji se priprema za velike performase. Učesnici će imati i završni koncert na kojem će pokazati svoj vokalni i scenski progres i predstaviti svoje rezultate.

Ko može učestvovati?

Kamp je namijenjen svim ljubiteljima pjevanja starijim od 20 godina i nudi priliku za rad na glasu, tijelu i duhu. Uz podršku kvalifikovanih instruktora i predavača, učesnici će biti vođeni kroz šest glavnih aktivnosti: vokalne treninge, yogu, ples, scenski pokret, ekstremni vokalni trening i pjevački poligon. Svaka od ovih aktivnosti pažljivo je odabrana kako bi doprinijela funkcionalnijem pjevačkom razvoju učesnika. Program je pažljivo osmišljen da bude edukativan i izazovan, a ujedno i opuštajući, pružajući idealno okruženje za resetovanje i napajanje novom energijom. Učesnici će se vratiti sa novim znanjem, unapređenim vještinama i potpuno osvježeni.

Vaše mišljenje o ovdašnjoj muzičkoj sceni?

Mladi su vrlo zainteresovani za muziku i pjevanje. Ono što ja vidim kao problem i dalje je nedostatak mogućnosti za neki inovativniji pristup. Mladim ljudima treba ponuditi opcije, živimo u 21.vijeku. Moraju shvatiti da ovde imaju perspektivu. Iz te potrebe je i nastao Vokalni Escape Kamp. Vokalni kamp je moja ideja i vizija koja je došla kao posljedica istraživanja i dugogodišnjeg rada sa pjevačima. Prosto je rezultat potrebe da javnom nastupu i pjevanju pristupimo kao vještinama za koje su potrebna inovativna rješenja kako bi oni bili što bolji. Upravo zbog toga će na ovom kampu biti inovativni segmenti koji se zovu ekstremni vokalni trening i pjevački poligon koji sam osmislila, sa ciljem da pomognu u razvijanju izuzetne fizičke i vokalne izdržljivosti i stabilnosti. Ono što sam primijetila tokom godina rada jeste da pjevači i ostali vokalni profesionalci poprilično zanemaruju svoj glas i da svoj instrument, glas, shvataju „zdravo za gotovo“. Nisu svjesni koje se sve mogućnosti otvaraju u smislu napretka kada krenu da rade na svom glasu. Oduvijek sam govorila da je pjevanje sport i glasu se jedino na taj način može pristupiti, posvećeno, disciplinovano, organizovano i sa puno ljubavi i truda. Talenat nije dovoljan, nije održiv ukoliko iza njega ne stoji posvećen rad. Za građenje stabilne i održive muzičke scene, trebamo raditi na svakom segmentu, a jedna od vrijednosti vokalnog kampa jei umrežavanje umjetnika i zajednička saradnja.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije