Donald Trump proglašen odgovornim za prevaru

Njujorški sudija proglasio je Donalda Trumpa i njegove odrasle sinove odgovornima za prevaru i poništio poslovni sertifikat Trumpove organizacije, rekavši da su Trumpovi davali lažne finansijske izvještaje otprilike tokom jedne decenije, javlja CNN.

Sudija je odobrio zahtjev državne tužiteljice za izricanje presude po kratkom postupku, utvrdivši da su Trump, njegovi sinovi i drugi “pravno odgovorni za uporna kršenja” zakona države New York. Utvrdio je da su finansijski izvještaji koje su Trumpovi davali zajmodavcima i osiguravateljima tokom jedne decenije bili lažni i rekao je da su opetovano bili uključeni u prevare.

Odluka je težak udarac Trumpu, a u potpunosti su odbačeni njegovi argumenat da nije prenapuhao vrijednosti svojih golf terena, hotela, domova u Mar-a-Lagu i Seven Springsu u financijskim izvještajima koji su se opetovano koristili u poslovanju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Glavni tužilac tražio je odštetu od 250 miliona dolara, zabranu Trumpovima da rade kao službenici u kompaniji u New Yorku i zabranu kompaniji da se bavi poslovnim transakcijama na pet godina.

Sudija je poništio poslovne sertifikate Trumpovih poslovnih subjekata koji su optuženi u slučaju, uključujući Trumpovu organizaciju, i rekao da će se uspostaviti stečajna mjera koja će “upravljati raspuštanjem” korporativnih subjekata. Dvije su nekretnine u New Yorku dio tužbe, komercijalni toranj na Wall Streetu 40 i porodično imanje Trump u Seven Springsu.

Međutim, puna širina njegove odluke ostaje nejasna.

Ostaju pitanja o tome kako bi stečajni upravitelj raspustio imovinu, bi li presuda utjecala na imovinu koja se nalazi izvan države New York, uključujući Mar-a-Lago, i bi li Trumpovi mogli prenijeti imovinu sa sjedištem u New Yorku u novu kompaniju smještenu izvan države.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije