Nema države

Ipak, ono što bi svakog čoveka u ovoj zemlji trebalo da zabrine više od svakodnevnih požara jeste nemoć države u borbi protiv te elementarne nepogode. Umesto da nabave svu neophodnu opremu i odlučno se suprotstave vatrenim stihijama koje uništavaju nacionalno bogatstvo ove države, vlast uzmiče pred problemom, nemoćno sleže ramenima i izgovara po ko zna koji put istu rečenicu: „Nemamo dovoljno novca.“ I onda, nakon obaveznog monologa o nedostatku sredstava, kao po nekom nepisanom pravilu počnu uveravati građane kako nema mesta panici jer je, eto, „sve pod kontrolom“.

Pa sad, zavisi kako se gleda. Požari su pod kontrolom cele zime, jer tada visoke temperature zamene kiše i snegovi, koji prouzrokuju poplave. I kao i kod požara, opet zbog manjka novca „zaškripi” kod opreme, a deblji kraj ponovo izvuku građani. Uništeni usevi, poljoprivredna dobra, putevi, pokoja kuća i stoka, ali ništa strašno, jer država i ovde drži „sve pod kontrolom”. Ma nek je samo živa glava, za ostalo ćemo lako.

A kad dođu suše i unište ono malo preostalih useva koje poplave nisu dokusurile, pa još presuše i izvori vode a stoka krene da skapava, opet nema pomoći države, jer, gle čuda, „para nema”. I kada zbog posledica poplava, požara i suša dođe do poskupljenja hrane, država i tu nemoćno sleže ramenima, jer se to desilo baš u vreme ekonomske krize, pa i pored dobre volje nikako ne mogu pomoći. Da sumiramo. Država BiH je nemoćna protiv požara, poplava, suše, gladi, nezaposlenosti i još pokoje sitnice, ali zato njenim političarima visokih plata, skupocenih službenih vozila i putovanja po egzotičnim zemljama ne manjka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

S pravom se možemo pitati zašta nam služi ta ista država. Imamo vlast koja ne može nikome da pomogne, poljoprivrednike koji ne mogu ni sebe da prehrane, radnike bez plata, stočare bez stoke. Imamo helikoptere koje ne možemo da koristimo, vatrogasce koji nemaju čime da gase požare, direkcije za robne rezerve u kojima nema nikakvih rezervi, civilne zaštite koje mogu da zaštite jedino vlastiti budžet.

Ipak, narod je pod kontrolom!

 

Tekst je preuzet sa Press.rs

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije