Neka Igre počnu!

Vizija ceremonije otvaranja proizašla je iz razmišljanja o stanovnicima Britanije: o tome ko smo mi, o našoj istoriji i naslijeđu, i o tome kuda idemo. Ujedinjeno Kraljevstvo je oduvijek bilo otvoreno društvo, a stanovništvo je rezultat migracija koje su trajale vijekovima. Otvorenost ka svijetu je bukvalno u našim genima, a uspješni smo u razmjeni ljudi, dobara i ideja.

Naš jezik, koji je, takođe, rezultat vjekovnog spoljnog uticaja, u upotrebi je širom svijeta. Svijet je prigrlio naše najveće pisce. Koncept ceremonije Dannya Boylea nadahnut je govorom iz Shakespeareovog djela “Oluja”. A prva scena koju ćete vidjeti slavi William Blakeovu seosku idilu “engleske zelene i prijatne zemlje”.

Mnogi ljudi poistovjećuju Britaniju sa istorijom i tradicijom. Gledajući sa distance, izgleda da su se mnogi naši običaji i vrijednosti malo promijenili tokom godina. Ali realnost je da se mi stalno mijenjamo. Naši duboki korijeni daju nam ogromnu energiju, a naše porijeklo nacije migranata izražava se kroz tradiciju neprestanog istraživanja, otkrivanja i kreativnosti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nadam se da će vas se dojmiti i muzika, od zvonjave najvećeg evropskog zvona do muzike elektronskog dueta Underworld. Na jednoj strani stadiona klasičnom muzikom biće oživljena proslava finalne noći svečanih koncerata, dok će druga oživjeti duh muzičkog festivala u Glastonburyu. Kao što Caliban kaže u “Oluji”: “O, ne boj se – jer ostrvo je puno muzike”.  Iznad svega, nadam se da ćete vidjeti da smo ponosni što u Ujedinjenom Kraljevstvu dočekujemo goste iz cijelog svijeta kako ovog ljeta, tako i uvijek.

Ovogodišnja proslava Olimpijskih igara London 2012. imala je posebno značenje u olimpijskom gradu Sarajevu. Većina savremenih dijelova grada izgrađena je za Zimske olimpijske igre 1984. i fizičko naslijeđe se još svuda primjećuje. Štaviše, iznenađen sam u kojoj mjeri je duboki ponos ovog grada na domaćinstvo Igara preživio traume nedavne prošlosti. Za mnoge građane Bosne i Hercegovine Sarajevska olimpijada i duh koji je iz nje proizašao nisu samo izvor nostalgije, već i izvor nade i nadahnuća za budućnost ove zemlje. Stoga, cijeloj Bosni i Hercegovini želim uspjeh na takmičenjima u naredne dvije sedmice, a nadam se da će i svi koji će pratiti takmičenja uživati u spektaklu. Neka Igre počnu.
 

(autor je ambasador Velike Britanije u BiH)

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije