Podignuta optužnica protiv roditelja dječaka K.K., ubice iz Ribnikara

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira K. i Miljane K, roditelja maloljetnog K.K. (14) koji je 3. maja počinio masovno ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, prenosi Nova.rs

U optužnici protiv oca, Vladimira Kecmanović, on se sumnjiči da je godinu dana prije zločina učio sina da puca, a da je oružje držao neobezbijeđeno u plastičnim koferima.

Prilikom obraćanja u Palati pravde viši javni tužilac Nenad Stefanović saopštio je da je protiv Vladimira K. napisana optužnica na više od 260 strana.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Vladimir K. optužen je zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je je u periodu od godinu dana pre tragedije obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdužnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom“, naveo je Stefanović.

On je istakao da je, pored toga, Vladimir učio svog sina da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvire, da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja i to je sve odvijalo se u prostorijama Streljačkog kluba „Partizan Practical Shooting“, ali i jednom u Etno selu „Gostoljublje kod Mionice.

„Takođe, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije“, istakao je Stefanović.

On je objasnio da je oružje iz kog je dečak počinio zločin, umjesto u metalnim sefovima sa ključem, držao u dva plastična kofera za prenošenje oružja, tako što je oružje i okviri bili u jednom koferu sa katancem sa šifrom, dok je municija bila u drugom koferu na kom nije bilo katanca, umjesto u sefu koji se nalazio u zidu hodniku.

„Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja za koja ga prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu i to pištolja marki „Češka zbrojevka“ i „Ruger“, za čije nabavljanje i držanje je on posedavao odobrenje nadležnog organa“, rekao je na konferenciji tužilac.

Naveo je da je dječak došao u posjed oružja 1. maja, kada je napunio okvire sa čak 92 metka i stavio ih kod sebe, a potom ih je 3. maja prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u školu.

Više javno tužilaštvo istovremeno je neposredno optužilo i majku dječaka Miljanu K. za neovlašćeno držanje oružja i municije, jer je na jednoj čauri koja je pronađena u kabinetu istorije, kako je naveo Stefanović, pronađen njen nesporni DNK.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije