Svjetski dan mentalnog zdravlja: 10 ranih znakova depresije na koje treba pripaziti

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra svake godine. To je dan posvećen podizanju svijesti o problemima mentalnog zdravlja i promicanju mentalne dobrobiti na globalnom nivou. Dan ima za cilj istaknuti važnost mentalnog zdravlja i mobilizirati napore u podršci obrazovanju, svijesti i zagovaranju mentalnog zdravlja, piše Ndtv.com

Tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2023. je ‘Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo’.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u svrhu podizanja svijesti. Dan služi kao platforma za širenje svijesti o problemima mentalnog zdravlja, smanjenje stigme i poticanje otvorenih rasprava o mentalnoj dobrobiti. Takođe ima za cilj edukovati pojedince i zajednice o mentalnom zdravlju, njegovom potencijalnom uticaju na živote ljudi i dostupnim resursima za traženje pomoći i podrške.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja ima za cilj srušiti prepreke koje okružuju mentalno zdravlje, stvoriti saosjećajnije društvo i osigurati da se mentalnom zdravlju pridaju važnost i pažnja koju zaslužuje. Drugi način da iskoristite ovaj dan je da razgovarate o problemima mentalnog zdravlja s kojima se mnogi od nas suočavaju. Jedna od njih je depresija.

Depresija je poremećaj mentalnog zdravlja koji uzrokuje dugotrajne osjećaje tuge, bezvrijednosti, beznađa i nedostatka interesa ili zadovoljstva u aktivnostima. Može značajno utjecati na sposobnost osobe da funkcioniše u svakodnevnom životu i može dovesti do raznih fizičkih i emocionalnih simptoma. 

Rani znakovi depresije mogu pomoći u prepoznavanju stanja, a ti znakovi mogu uključivati:

1. Stalna tuga ili osjećaj praznine

Depresija se često manifestuje kao trajno loše raspoloženje ili osjećaj praznine koji traje sedmicama ili mjesecima.

2. Gubitak interesa ili zadovoljstva u aktivnostima

Osoba koja pati od depresije može izgubiti interes za aktivnosti u kojima je ranije uživala, poput hobija, druženja ili čak osnovnih dnevnih zadataka.

3. Promjene u apetitu i težini

Depresija može dovesti do promjena u apetitu, što rezultira značajnim gubitkom ili povećanjem težine, čak i bez namjerne dijete ili prejedanja.

4. Poremećaji spavanja

Problemi sa spavanjem česti su kod depresije, s pojedincima koji pate od nesanice (poteškoće osobe da zaspi ili buđenje tokom noći) ili hipersomnije (pretjerana pospanost).

5. Umor ili gubitak energije

Osjećaj stalnog umora, iscrpljenosti ili nedostatka energije, čak i nakon prospavane noći, tipičan je simptom depresije.

6. Poteškoće s koncentracijom

Depresija može oslabiti sposobnost osobe da se koncentriše, donosi odluke i pamti informacije, što utiče na njihov rad ili akademski uspjeh.

7. Osjećaj krivnje, bezvrijednosti ili beznađa

Pojedinci s depresijom često doživljavaju sveprisutne negativne misli, osjećaje krivnje ili bezvrijednosti i osjećaj beznađa u pogledu budućnosti.

8. Razdražljivost ili pretjerana ljutnja

Depresija se može manifestirati kao povećana razdražljivost, kratkotrajnost ili neobjašnjivi izljevi bijesa, čak i zbog manjih problema.

9. Povlačenje iz društvenih interakcija

Osobe s depresijom mogu se izoliovati od drugih, izbjegavati društvene aktivnosti i povući se iz kontakta s prijateljima, porodicom i voljenima.

10. Ponovljene misli o smrti ili samoubojstvu

Stalne misli o smrti, umiranju ili samoubojstvu smatraju se ozbiljnim znakovima upozorenja na depresiju i zahtijevaju hitnu pažnju i intervenciju.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije