Indijska autorica Arundhati Roy suočava se s optužbama za pobunu

Indijska spisateljica Arundhati Roy, dobitnica nagrade Booker, mogla bi biti procesuirana zbog navodnih buntovničkih komentara iznesenih prije više od deset godina, nakon što je visoki zvaničnik u Delhiju rekao da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice, prenosi CNN.

Roy je stekla međunarodnu popularnost svojim romanima, uključujući dobitnika Bookerove nagrade 1997. “Bog malih stvari”, ali je takođe objavila dvije zbirke političkih tekstova i dugo je bila otvoreni kritičar indijskog premijera Narendre Modija.

U autorskom tekstu iz 2022. godine koji je objavio CNN , Roy je uporedila indijsku vladajuću hinduističku nacionalističku stranku Bharatiya Janata (BJP) s pobunjenicima na američkom Kapitolu 6. januara i primijetila da su “ljudi poput nje uglavnom na A-listi ‘antinacionalista’ zbog “stvari koje piše i govori. Posebno o Kašmiru.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nedavni razvoj događaja u vezi sa optužnicom protiv Roy,  dolazi u trenutku kada je Modijeva vlada eskalirala represije protiv svojih kritičara, što je izazvalo nove optužbe da administracija guši slobodu govora.

Ranije ovog mjeseca, policija u New Delhiju izvršila je raciju u domovima istaknutih novinara povezanih s ljevičarskom novinskom organizacijom poznatom po pažljivom ispitivanju indijske vlade. Policija je rekla da je uhapsila urednika i kolegu u sklopu istrage koja je u toku u vezi s indijskim Zakonom o (prevenciji) nezakonitih aktivnosti ili UAPA, protuterorističkim zakonom koji kritičari opisuju kao “drakonski”.

U februaru su indijske poreske vlasti izvršile raciju u redakcijama BBC-ja u New Delhiju i Mumbaiju. Indijske vlasti optužile su BBC za utaju poreza, no racije su uslijedile nekoliko sedmica nakon što je zemlja zabranila dokumentarni film britanske televizijske kuće koji je kritikovao Modijevu navodnu ulogu u smrtonosnim neredima prije više od 20 godina.

U utorak je zamjenik guvernera Delhija VK Saxena rekao u izjavi da je optužnica za pobunu protiv Roya i drugih podignuta i da je pokrenuto kazneno gonjenje koje čeka odobrenje suda.

Slučaj je pokrenut 2010. godine zbog komentara koje je Roy dala na konferenciji o Kašmiru pod nazivom “Azadi – jedini put naprijed” – “azadi” znači sloboda ili oslobođenje i često se koristi kao slogan za pokret za nezavisnost Kašmira.

Prvotna tužba je tvrdila da su govori Roy i njezinih suoptuženika bili provokativni po prirodi i da su ugrozili javnu sigurnost sugerišući da Kašmir nikada nije bio dio Indije i zagovarajući nezavisnost Kašmira, stoji u saopštenju kancelarije zamjenika guvernera.

Dvojica optuženih, vođa kašmirskih separatista Sayed Ali Shah Geelani i predavač na Univerzitetu Delhi Syed Abdul Rahman Geelani, umrli su od podnošenja prvobitne tužbe. Sheikh Showkat Hussain, bivši profesor međunarodnog prava na Centralnom univerzitetu u Kašmiru, još uvijek se suočava s optužbama zajedno s Roy.

U svom govoru iz 2010. godine, objavljenom na internetu, Roy je govorila o naporima Kašmira da traže pravdu, dijelom i za masovni egzodus hindusa iz Kašmira s muslimanskom većinom početkom 1990-ih usred sve većeg nasilja.

Decenijama je Kašmir bio u središtu često nasilnog teritorijalnog spora između Indije i Pakistana, jer obje zemlje polažu pravo na cijelo planinsko područje. Svake godine u separatističkom nasilju u Kašmiru poginu stotine, prema izvještajima organizacija za zaštitu ljudskih prava.

BJP je vodio kampanju za opoziv posebnog poluautonomnog statusa Kašmira, što je Modi konačno učinio 2019. godine, podijelivši bivšu državu na dva federalna teritorija.

Indija je rekla da je taj potez učinjen kako bi se osiguralo da nacionalni zakoni budu jednaki za sve građane i da bi se povećao privredni razvoj u regiji, kao i da bi se okončao separatizam i terorizam za koje se tvrdi da ih je pomagao i podržavao Pakistan.

Odluka, koju je Pakistan osudio kao “ilegalnu”, pojačala je napetosti između dviju zemalja i oko Kašmira.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije