NAVIJAČI SU ZAUZELI TRIBINE: Početak suđenja Miloradu Dodiku

On je juče izjavio da ide na ročište u Sarajevo da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče, te smatra da je to prilika da se Srpska, kako je rekao, oslobodi Sarajeva i BiH.

“Ja tamo idem da branim Republiku Srpsku, a moja lična sudbina je manje važna i na tu temu ću imati nešto da kažem, biću u prilici, vjerovatno, jednog dana. Sutra očekujem potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu. Republika Srpska će veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo provesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu i mislim da je ovo prilika da se Republika Srpska oslobodi Sarajeva i BiH. Zato ću se ja sutra braniti kao predsjednik Republike Srpske, a ne kao Milorad Dodik. Predsjednik Republike Srpske ide na to namješteno suđenje u Sud da pokaže koliko je ono antiustavno i antipravano, koliko je ono muslimansko i antisrpsko, i koliko je taj sud mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon. Sud je neprijateljsko mjesto za Srbe i za to je i napravljen” rekao je Dodik

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića za nepoštivanje odluka Christiana Schmidta, koga politički predstavnici iz RS ne smatraju visokim predstavnikom i navode da njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Osim velikog interesovanja kako medija tako i javnosti, danas možemo očekivati samo izjašnjavanje o krivici”, kaže za BUKU analitičarka Tanja Topić za BUKU.

“Uzbudjenja i drama ostaju za proces nakon današnjeg dana.Besmisleno je već sad govoriti ili o smještanju iza rešetaka, pobjedi Republike Srpske ili protjerivanju Visokog predstavnika Christiana Schmidta, o čemu se uveliko spinuje i okvir u koji se ova umjesto pravosudna drama smješta u politiĉki kontekst.I po običaju navijači su zauzeli tribine, ostrašćeno navijaju za jedno ili drugo umjesto za pravnu državu” ističe naša sagovornica.

Šta možemo očekivati od suđenja komentarisao je za BUKU i politolog Velizar Antić: “Očekujem nastavak onoga što smo gledali i u ovoj fazi pre samog suđenja. Milorad Dodik će pokušati da od čitavog ovog suđenja napravi cirkus. Da čitav proces odvuče u polje politike(kome u velikoj meri i pripada čitava ova priča) i da na kraju ostvari i političku korist od samog procesa. Ta korist se ogleda u tome što će se pred biračima u Republici Srpskoj predstaviti kao žrtva Suda BiH i što će sasvim sigurno kod velikog broja tih birača biti prihvaćeno kao zaista tačno”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije