Čačiću neće biti izrečena presuda u srijedu?

Špekulacije koje su se pojavile posljednjih dana kako bi ročište, koje je za srijedu na sudu u Kapošvaru zakazala sutkinja Krisztina Kostyak, moglo biti i posljednje, nakon čega bi se i izrekla presuda Radimiru Čačiću ipak se, po svemu sudeći, neće obistiniti.

Sud bi, u procesu na kojem se hrvatskom vicepremijeru sudi za skrivljenu prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradali Georgy Liptak i Imrene Antal, dok je Zoltanne Hitter teško ozlijeđena, trebao ispitati najavljene svjedoke, no najavljeno je i još jedno vještačenje čiji će rezultati biti prezentirani na novom, naknadno određenom ročištu.

U Čačićevoj pratnji prekosutra neće biti odvjetnik Čedo Prodanović, jer je upućen na operaciju koljena. ‘Ne idem sa svojim klijentom na suđenje, tako da ne znam točno što će se događati. Nismo dogovarali obranu za srijedu i što će gospodin Čačić govoriti’, kratko je poručio odvjetnik Prodanović.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Uz Čačića će biti njegov mađarski odvjetnik Peter Zamecsnik koji je prije nekoliko dana Večernjem listu potvrdio kako je zatraženo novo prometno vještačenje i novi stručnjaci, što im je sud odobrio. Ipak, nije znao odgovor na pitanje razlikuju li se ti nalazi od onih do kojih su vještačenjem došli stručnjaci koje je angažirala druga strana.

‘Izvještaj još nismo vidjeli. Prema mađarskom zakonu, vještaci su dužni izvještaj dostaviti prvo sudu, a onda će ga sud dostaviti nama’, rekao je tada odvjetnik Zamecsnik.

Odvjetnik obitelji ne vjeruje u Čačićev politički utjecaj

Odvjetnik obitelji Liptak dr. Zoltan Gal ne očekuje da će se zbog Čačićeve nove uloge u hrvatskoj politici promijeniti njegova pozicija u sudskom procesu. ‘Vjerujem u objektivnost suda. Smatram da bi neki nezakonit postupak vlasti značio i kraj Čačićeve političke karijere. Ne vjerujem da bi se odlučio na taj rizik. Bila je vidljiva znatna razlika u Čačićevu iskazu tijekom istrage i na suđenju, što bi s vremenom moglo negativno utjecati na njega i mislim da je on toliko profesionalan političar da takve pogreške više neće ponavljati’, izjavio je nedavno za Večernji list odvjetnik Gal.
Optužnica tereti Radimira Čačića da je na autocesti Nagykaniza – Budimpešta svojim Chryslerom izazvao prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Ukoliko ga sud proglasi krivim, mogao bi dobiti između godinu i pet godina zatvora.

Vicepremijer Čačić je prije početka predizborne kampanje izjavljivao kako će se, u slučaju neuvjetne osude, povući iz političkog života. U međuvremenu je u potpunosti prestao voziti automobil, jer je u kratkom vremenu na zagrebačkim ulicama skrivio dvije manje prometne nesreće.

Pravni stručnjaci vjeruju u uvjetnu presudu zbog više olakotnih okolnosti – činjenice da Čačić nije bio pod utjecajem alkohola u trenutku nesreće, slabe vidljivosti na autocesti te potpune suradnje s mađarskim policijskim i pravosudnim institucijama. Radimir Čačić je obitelji poginulih ponudio i odštetu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije