Tapkaroši karte za sportske i muzičke događaje prodaju i po 10 puta većoj cijeni, kazne i do 6.000KM

„Ima samo kod tapkaroša“, ovih dana hiljade ljudi vjerovatno je izgovorilo tu rečenicu nakon što su rasprodate sve ulaznice za utakmicu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Portugala.

Mnogi su stoga, umjesto na Bilinom polju, utakmicu nogometne reprezentacije morali gledati u kući ili u ugostiteljskim objektima. Oni koji su zakasnili sa kupovinom karata imali su alternativu. Na online prodavnicama karte su se mogle naći po puno većoj cijeni od stvarne.

Nebojša Lozo iz Bileće planirao je ići na utakmicu bh. reprezentacije, ali zakasnio je sa kupovinom karte.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Išao sam kartu kupiti preko Kupikartu.ba,  ali, doslovno, karte su povučene bile nakon dan, zašto, ne znam, zbog potražnje vjerovatno. 20KM je bila najjeftinija karta, koliko se sjećam. Tako da, nažalost nisam stigao kupiti karte“, kaže za Buku ovaj mladi ljubitelj fudbala.

Za Buku kaže na internetu je našao karte, ali najjeftinija karta je koštala 250 KM.

„Gledao sam cijene na nekim divljim sajtovima, ali sve je bilo preskupo. Trebalo je da kupim dvije, tri karte.“

Slično je i sa koncertom pjevačice Aleksandre Prijović, koja je rasprodala karte za koncerte u sarajevskoj Zetre u dva termina. Iako VIP karta za njen koncert košta 50KM, one se na OLX.ba prodaju i po cijeni od 300KM.

Mnogima je ovo samo privremena extra zarada, a nekima redovan izvor prihoda. No, preprodaja karata po cijeni većoj od realne je kažnjiva.

U pitanju je prekršaj iz člana 28. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, a slična je regulacija i u kantonima FBiH, kaže za Buku advokatica Jovana Kisin Zagajac.

„Pošto je preprodaja ulaznica propisana kao prekršaj, samim tim je zabranjena i kažnjiva. Propisane kazne kreću se do 900 KM za fizička lica i 6000 KM za pravna lica“, dodaje Kisin.

Advokatica Belma Balijagić Džuho kaže da je situacija slična i u Kantonu Sarajevo.

„Zakonom o prekršajima narušavanja javnog reda i mira KS je upravo tretirana ova problematika, te se zbog neovlaštene preprodaje veće količine karata ili po višoj cijeni fizičko lice može kazniti od 300-900 KM“, objašnjava Blaijagić Džuho.

Iz Odjela za informisanje javnosti MUP-a Kantona Sarajevo za Buku kažu da su kazne za pravna lica i do 6.000KM.

„Član 9. stav (1) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 18/07, 7/08 i 34/20), između ostalog, propisuje da će se novčanom kaznom od 2.000,00 do 6.000,00 KM kazniti pravno lice, odnosno novčanom kaznom od 300,00 do 900,00 KM će se kazniti odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz člana 8. stav (3) tačka d)“, kažu iz MUP-a KS.

Iako Internet obiluje ponudama karata koje se prodaju po irealnim cijenama, u posljednje vrijeme niko nije kažnjen.

„U posljednjih 10 dana nije bilo evidentiranih prekršaja propisanih članom 8. stav (3) tačka d)  Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 18/07, 7/08 i 34/20)“, dodaju iz MUP-a.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije