Sve stranke spremne za izbore

U strankama vladajuće većine kažu da sam datum raspisivanja i održavanja izbora nije od velikog značaja, jer je Srbija ušla u izbornu godinu, dok u opoziciji smatraju da je bolje da oni budu što pre održani.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je poslednji rok za raspisivanje parlamentarnih izbora 11. mart, a za njihovo održavanje 11. maj, ali da ne bi bila iznenađena da izbori budu održani i ranije, u decembru ili januaru.

“Sve što se dogodi od ovog momenta do tih rokova je očekivano vreme. Ova vlada i parlamantarna većina imala je, očigledno, pun četvorogodišnji period rada”, rekla je predsednica parlamenta novinarima u skupštini.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Socijalisti su, prema rečima šefa poslaničke grupe SPS-JS Branka Ružića, spremni za izbore kada god oni budu raspisani, pošto je Srbija u izbornoj godini, ali termin održavanja izbora, kako je rekao, nije toliko bitan.

Ružić je rekao da je koalicija SPS-PUPS-JS pokazala energiju na realizaciji proklamovanih ciljeva i svojih programskih opredeljenja i da zato očekuje da će ona ostvariti još bolji rezultat nego na prošlim izborima.

Upitan kako komentariše pojedina “koketiranja” na političkoj sceni, između ostalog i PUPS-a, Ružić je odgovorio da je u političkom životu legitimno svojevrsno “namigivanje” političkih oponenata i partnera.

Ujedinjeni regioni Srbije takođe su spremni da izađu na izbore kad god budu raspisani, a kako je rekao njihov lider Mlađan Dinkić, o eventualnoj predizbornoj koaliciji razgovaraju samo sa strankom Rasima Ljajića.

On je rekao i da o datumu raspisivanja izbora niko od vladajuće koalicije nije razgovarao sa URS.

I Savezu vojvođanskih Mađara, prema rečima njihovoh poslanika Balinta Pastora, izbori odgovaraju kada god budu raspisani, bilo u decembru ili na proleće, jer to, kako je rekao, nije od presudne važnosti.

On je naglasio da će ta stranka samostalno na njih izaći, da neće pregovarati ni sa jednom velikom strankom, ali da to ne znači da neće biti eventualnih koalicija unutar mađarske zajednice.

Srpski pokret obnove spreman je za izlazak na izbore, kaže poslanik te stranke Aleksandar Jugović, koji je napomenuo da SPO ima jedino koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom i da demokrate i dalje vide kao političkog partnera.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine nemaju informacije da bi izbori mogli da budu održani u decembru, ali i ta stranka je za njih spremna, poručila je poslanica LSV Aleksandra Jerkov.

Liberali smatraju da je bolje da izbori budu odmah održani nego da se produžava postojeća agonija, jer “svaki dan sa vladom Mirka Cvetkovića je izgubljen ukoliko ona nastavi sa dosadašnjom politikom prema Briselu, na barikadama na severu Kosova i Metohije…”

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da ukoliko bi izbori bili tek u maju iduće godine, uz pregovore stranaka o formiranju buduće vlade, Srbija bi potrošila celu 2012. godinu.

U Novoj Srbiji, prema rečima njihovog lidera Velimira Ilića, takođe su spremni za naredne izbore i mišljenja su da bi bilo najbolje da se oni održe što pre.

Ilić je ocenio da vlada nema većinu u skupštini, što je pokazalo glasanje o Predlogu zakona o železnicama, koji u dva navrata nije dobio potrebnu podršku, kao i da vlada sada samo “figurira”.

On je rekao i da će ta stranka sa naprednjacima posle 20. oktobra krenuti u kampanju punom parom.

Šef poslanika SRS Dragan Todorović je naveo da što se tiče radikala izbori mogu odmah da se održe, ali da smatra da je vladajućoj koaliciji “verovatno potrebno još barem 10 godina da bi bili spremni za izbore”.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije