Rezervisti napali Netanyahuovog sina: “On uživa u svom životu, dok sam ja na prvoj liniji”

Izraelski rezervisti kritikovali su Yaira, sina Benjamina Netanyahua, koji je još uvijek u Miamiju, usred mobilizacije više od 300.000 rezervista da se pridruže ratu protiv Hamasa.

32-godišnjak se navodno preselio na Floridu ranije ove godine nakon što je tužen za klevetu nakon zapaljivih objava na društvenim mrežama.

Dobrovoljac koji služi na izraelskom sjevernom frontu rekao je za The Times: “Yair uživa u svom životu u Miami Beachu, dok sam ja na prvoj liniji fronta.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, naše porodice, našu djecu, kako bismo zaštitili svoje porodice kod kuće i zemlju, a ne ljudi koji su odgovorni za ovu situaciju.

“Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na prvu liniju, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje.”

Izraelsku vojsku čini velik dio rezervista koji su odslužili obaveznu nacionalnu službu. Na dužnost mogu biti pozvani do navršene 40. godine života.

Od izbijanja sukoba, Yair Netanyahu koristi svoju Instagram stranicu za obilježavanje sjećanja na one koji su poginuli u sukobu i podizanje svijesti o dobrotvornim organizacijama koje podržavaju žrtve.

Nakon Hamasovih terorističkih napada 7. oktobra 2023. pozvano je 360.000 rezervista. Većina je već bila u Izraelu, ali mnogi su u to vrijeme bili u inostranstvu.

Drugi volonter je rekao za The Times: “Vratio sam se iz Sjedinjenih Država gdje imam posao, život, svoju porodicu.

“Nema šanse da ostanem tamo i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu?”

“Ovo je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u našoj novijoj istoriji i svako od nas trebao bi biti ovdje upravo sada, uključujući i premijerovog sina.”

Sud je naložio Yairu da Dani Cassidy plati više od 34.000 dolara odštete i 6.000 dolara za pravne troškove.

Cassidy ga je tužila za klevetu 2020. nakon što je na društvenim mrežama insinuirao da je bila u ljubavnoj vezi s Bennyjem Gantzom, koji je u to vrijeme bio kandidat na izborima protiv njegova oca za premijera.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije