Dačić: Put u EU i pored novih uslova

“Te sljedeće teme su, vjerovatno Kosovo, Republika Srpska ili pitanje nekih autonomija ili separatizama u okviru Srbije”, rekao je Dačić u Kruševcu, upitan o navodima da bi priznavanje Kosova moglo biti uslov za ulazak u EU.

Dačić je rekao da Srbija mora da vodi spoljnu politiku koja će omogućiti istovremeno evropske integracije i zaštitu nacionalnih interesa.

On je dodao da pitanje Kosova i Metohije Srbija ne treba da riješava zbog EU, jer ako to ne bude brzo učinjeno, međunarodna zajednica jednostavno može da kaže da je ta tema već rešena.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Što više mi čekamo, za to vreme drugi sve više grade državnost Kosova i na međunarodnom i na unutrašnjem planu. Ako to pitanje mi ne rešimo brzo, nećemo imati šta više da rešavamo”, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da “Srbija više nikada ne sme da dođe u situaciju da se opredeljuje između nebeske i zemaljske Srbije, već treba da vodi jednu realnu politiku koja će biti u interesu naroda”.

O reakcijama koje je njegova ideja o podjeli Kosova izazvala u domaćoj i međunarodnoj javnosti, Dačić je rekao da većina iz međunarodne zajednice u stvari polemiše sa njim, jer niko drugi nije ni iznosio te ideje.

“Polemiše, i kaže da je ideja o podeli Kosova, mada to nikad nisam tako spomenuo, loša jer destabilizuje region. Sa kog aspekta oni to govore? Oni ustvari kažu da je to već rešeno i da mi ne treba uopšte da pokrećemo to pitanje”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima njegov prijedlog u Srbiji se ocjenjuje kao nov i revolucionaran, ali treba imati u vidu da je pozivanje na ustavne kategorije potpuno drugačije od realnosti.

“Realnost je nešto što poštuje međunarodna zajednica. I baš zato, ako je poštovala realnost na Kosovu, mora da poštuje realnost i u srpskom delu Kosova”, rekao je Dačić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije