Tadić : Srbija nikad bliže kandidaturi

Smatram da izbori treba da se održe odmah po dobijanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU”, rekao je Tadić na sjednici Glavnog odbora DS-a u beogradskom Sava centru.

On je naveo da Srbija “nije nikad bila bliža” dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, ali da je za ostvarenje tog cilja potrebno izbjeći “političku nestabilnost i jačanje onih snaga koje su protiv približavanja Srbije Uniji”.

Tadić je istakao da je ulazak u EU od najveće strateške važnosti za Srbiju i da će taj cilj biti postignut ukoliko se nastave reforme, usvoje određeni zakoni u parlamentu i ako se ne dozvoli da se napravi zaokret od puta ka članstvu u EU i uspostavi sistem koji nije saglasan sa sistemom Unije.”EU solidarno rešava krize u zemljama pogodjenim katastrofom, cunamijem i Srbiji je potrebna ta solidarnost”, naglasio je Tadić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je naveo da EU nije “sanatorijum” i rješenje svih problema koje Srbija ima, ali da jeste bezbjednosni prostor u kome su kristalizovana politička iskustva različitih naroda i država i različita politička rješenja.

Tadić je naveo da EU ima problema sa kojima se suočava i da ostaje da se vidi kakva će rješenja naći za pitanje evro-zone, granica, ili za bezbjednosna pitanja.

Navodeći da aktuelna vlada “nije najsavršenija i ima svoje slabosti” te da je i on kritikuje kao i građani, Tadić je naveo da je i premijer Mirko Cvetković svjestan te činjenice i da ulaže “ogromne napore” da poboljša rad vlade.

Tadić je rekao da je vlada dužna da odgovori građanima zašto im se ne povećavaju primanja i ukazao na neophodnost sprovođenja “bolnih” reformi. “Građanima moramo da objasnimo zašto nije moguće povećati plate”, rekao je Tadić i dodao da vladajuća koalicija mora da se ponaša odgovorno i da sprovodi “bolne” reforme, a ne da donosi “popularne mjere”.

On je dodao da je u predsjedništvo stranke kooptirana Ružica Đinđić.

DS će na današnjoj sjednici Glavnog odbora, izborom zamjenika predsjednika stranke i članova Izvršnog odbora, završiti proces konstituisanja stranačkih organa, započet na Skupštini demokrata u decembru prošle godine.

Zamjenika predsjednika stranke predlaže predsjednik DS, a bira se iz redova potpredsjednika Dragana Đilasa, Dušana Petrovića, Dragana Šutanovca, Bojana Pajtića i Јelene Trivan.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije