Hrvatska sve dalje od EU

Odugovlačenje završetka regovora su novinaru HTV-a potvrdili i Mađari, koji od početka godine do juna predsjedavaju Uniji, kao i Poljaci, koji će ih naslijediti.

Na početku je cilj Budimpešte bio jasan, da se do ljeta potpiše pristupni ugovor sa Zagrebom, ali se loptica prebacuje Poljskoj, što je potvrdila članica te zemlje u Evropskom parlamentu.

“Nadam se da će se kraj pregovora Hrvatske dogoditi tokom poljskog polugodišnjeg predsjedanja”, izjavila je za HTV Poljakinja Danuta Hibner (na slici) iz Evropskog parlamenta.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Komesar Evropske komisija za regionalnu politiku Johanes Han izrazio je uvjerenje da će “Hrvatska biti u Uniji u narednoj finansijskoj perspektivi”.

“Kad će se pristupanje tačno dogoditi, još je otvoreno, iako se preostali dio pregovora primiče kraju. U budžetu računamo s novim članicama”, rekao je Han.

“Ono što smo više puta raspravili i u Hrvatskoj, tokom bilateralnih susreta s hrvatskom vladom, jeste da je svrha mađarskog predsjedanja biti u stanju odrediti datum hrvatskog ulaska u EU”, rekao je Tamaš Felegi, mađarski ministar razvoja.

Zbog pokušaja da Hrvatska do kraja juna uspije da završi pregovore, a prije toga zatvori najdelikatnija poglavlja o pravosuđu i ljudskim pravima, sklopljeno je primirje vlasti i opozicije, koja ne bi tražila izbore dok se ne sazna datum kraja pregovora.

Nakon juna, premijerka Jadranka Kosor će, kako je obećala, saopštiti datum izbora u Hrvatskoj, koji će se održati tokom ove godine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije