Četnici i partizani se ne mogu izjednačiti

Savez posebno proziva „neke funkcionere SPO“ koji ne biraju sredstva da se Mihailović, ravnogorski četnički pokret i njegove oružane formacije prikažu drukčijim nego što su stvarno bili, „a bili – izrazito kolaboracionistički, antipartizanski, teroristički i pljačkaški vojni i politički pokret.“

„Časno držanje i antifašističko borbeno raspoloženje pojedinaca i manjih grupa četnika, koje su se najčešće priključivale partizanskom pokretu, ne mogu da izmene opšti negativni karakter okupatorskih saradnika koji su u borbi protiv oslobodilačkih težnji naroda često bili nečovečniji i nemilosrdniji i od samog okupatora. Na hiljade dokumenata, foto-snimaka i filmskih traka, smeštenih u arhivima i muzejima kod nas i širom sveta, sadrže uverljive dokaze o zločinima četničkog pokreta i njegovoj saradnji sa okupatorima u Srbiji i Jugoslaviji. Negirati sve to – novi je zločin i nad četničkim žrtvama, ali i nad istorijom“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Dalje se ističe da svi koji previđaju i zataškavaju ovo dovode u pitanje aktuelnu politiku Srbije i njeno zalaganje za dobrosusedske odnose, saradnju i stabilnost u regionu, a bacaju tešku sumnju i u iskrenost saradnje sa Haškim tribunalom u naporima da se pronađu i kazne počinioci masovnih zločina počinjenih na istim prostorima i sa istim motivima u besmislenim ratovima devedesetih godina sada već prošlog veka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Kada se ove, samo ovlaš pomenute činjenice imaju u vidu, apsolutno je neshvatljivo zašto je Skupština Srbije usvojila dva po mnogo čemu čudnovata zakona – Zakon o izjednačavanju prava partizana i četnika i Zakon o rehabilitaciji. Zato Savez antifašista Srbije smatra da je potpuno opravdana inicijativa Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije da Vlada predloži ukidanje pomenutih zakona. Zahtevi za rehabilitaciju četnika i njihovog vođe u stvari su zahtevi za rehabilitaciju gnusnih zločina i saradnje sa okupatorom u Drugom svetskom ratu, ali posredno i novijih zločina čime se baca dodatna ljaga na Srbiju i srpski narod i dovodi u pitanje proklamovana privrženost uključivanju u udruženu Evropu sazdanu na temeljima pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i principima koji svakako nisu sadržani u četničkim projektima i vizijama njihovog vođe. Verujemo da u Vladi i koaliciji koja iza nje stoji, ima dovoljno razumnih i čestitih ljudi koji će podržati pokrenutu inicijativu da se pomenuti zakoni stave van snage, a Srbija oslobodi tumaranja po prošlosti i usmeri ka budućnosti. Bolje da to uradimo sami nego da se, u suprotnom, problem internacionalizuje sa po Srbiju nesagledivim posledicama“, zaključuje se u pismu, čiji je potpisnik Radovan Pantović, predsednik Saveza antifašista Srbije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije