Brisel nezadovoljan radom Vlade Srbije

Evropski partneri nezadovoljni su napretkom Vlade Srbije u borbi protiv korupcije i političke samovolje, ispravljanju grešaka nastalih u procesu pravosudne reforme, ukidanju kontrole i opstrukcija nad radom nezavisnih regulatornih tijela, kao i stalnim nastojanjem Srbije da paralelno igra na nekoliko frontova.

EU je zatečena viješću da je Bezbjednosno-infomativna agencija učestvovala u postupku izbora tužilaca i, ako bude utvrđeno da je validan zapisnik sa sjednice Državnog vijeća tužilaca, gdje je zabilježena ova infomacija, evropske integracije Srbije mogle bi da budu ozbiljno ugrožene.

Isto važi i za dvojne akcize na gorivo kojima je Vlada Srbije uvećala cijenu na uvozni benzin u korist domaćeg, NIS-ovog benzina. Pitanje dva sukobljena sporazuma koje je Srbija sklopila sa Rusijom i EU i čiji su proizvod dvojne akcize mora biti riješeno.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Poštujući sporazum sa Rusijom, Srbija krši Prelazni trgovinski sporazum sa EU, odnosno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a to Brisel ne može tek tako da toleriše – objasnio je sagovornik lista iz Brisela.

List dodaje da veliki broj problema mora biti riješen prije nego što Srbiji bude ponuđen status kandidata.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije