Vukovar na rubu gladi

Skoro svaki 20. stanovnik Vukovara i njegove okolice prima stalnu pomoć Centra za socijalnu skrb, a na kraju prošle godine ‘socijalu’ su primala 2.382 Vukovarca.

Po najsvježijim podacima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, od 204.768 žitelja Vukovarsko-srijemske županije, čak je njih 7.877 primalo stalnu pomoć, što je 3,8 posto ukupnog stanovništva, pa je Vukovar sa 4,4 posto udjela iznad tog prosjeka.

Doduše, podaci Uprave za socijalnu skrb odnose se na Grad Vukovar i nekoliko okolnih općina, no i kada bi se izuzelo samo gradsko područje, za koje pak odgovorni ne daju precizne podatke, rezultati ne bi bili ništa manje alarmantni. Upravo s kraja studenog su i podaci o broju nezaposlenih, pa je na burzi rada tada bilo 2.894 radno sposobnih Vukovaraca.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Potvrda teške socijalne slike u Vukovaru leži u činjenici da se iz vukovarske gradske blagajne redovito izdvajaju sredstva za podmirenje troškova stanovanja, odnosno kupnje ogrjeva, plaćanja troškova struje, vode i drugih komunalija, pa takvu pomoć koristi najmanje 320 vukovarskih obitelji ili samaca.

Upravo tim obiteljima redovno se isplaćuju naknade po 250 kuna za Uskrs, odnosno Božić, a krajem su godine i svi vukovarski umirovljenici, s primanjima nižim od 2.500 kuna, dobili i tzv. božićnicu u iznosu od 100 do 250 kuna, ovisno o visini mirovine.

Na skrbi Caritasa vukovarskog dekanata stalno je 519 socijalno ugroženih obitelji, a povremeno još najmanje njih 360, koji se za pomoć uglavnom obraćaju dolaskom zime i blagdana.

‘Socijalno ugroženi uglavnom traže hranu i novac. Nažalost, u vrijeme pred Božić, kad nam je najpotrebnije, police u Caritasu ostanu prazne. Tad nam nedostaje svega – hrane, higijenskih potrepština, ali i novca kojim bismo najsiromašnijima kupili drva za ogrjev te platili režije’, ukazuje fra Vjenceslav Janjić, upravitelj vukovarskog Caritasa.

Upozorava i da su ‘ljudi očito zaboravili pomagati jer su navikli dobivati, ali ne i davati’. Upravo zbog toga Caritas je u suradnji s gradskim vlastima uoči blagdana organizirao prikupljanje pomoći. Nažalost, akcija je imala slabe rezultate.

Caritas odavno razmišlja i o otvaranju pučke kuhinje u Vukovaru, no ta ideja, po svemu sudeći, neće biti realizirana u dogledno vrijeme. Neformalna pučka kuhinja, inače, postojala je svojedobno u Vukovaru. Organizirala ju je, za 30-ak najsiromašnijih Vukovaraca, nevladina udruga Paloma, ali je zbog nedostatka novca prije točno godinu dana – zatvorena.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije