Mesić: Teško mi je Gadafija vezati uz ubojstva

Teško mi je Gadafija vezati uz nalog za pucanje u demonstrante. Koliko ga znam, oslobađao je one koje bi sudovi kažnjavali zbog toga što su mu se protivili. Libija bi morala smoći snage da istraži tu veliku dramu, i točno utvrdi tko je naložio ubijanje demonstranata, izjavio je danas za Novi list bivši predsjednik Stjepan Mesić, dobar osobni poznanik Moamera Gadafija, čiji je režim proteklih dana ubio više od 250 protuvladinih demonstranata.

Naglašavajući kako nema dovoljno informacija da bi mogao meritorno suditi, Mesić je ocijenio kako će libijski režim vjerojatno morati doživjeti “strukturalne promjene”. Sustav funkcionira dok postoji “integrativni faktor”, sam Moamer Gadafi, koji je državnu strukturu stvorio praktički poslije svoje revolucije.

“To je režim sui generis. Gadafi nema mjesto u strukturi države: nije šef države, predsjednik, nije premijer, nije ministar, nikad nije uzeo čin generala. Autoritet je naprosto kao vođa revolucije, što je i njegov službeni naziv. Tako on odlučuje i daje mišljenja. Sada tek treba vidjeti hoće li se ta struktura mijenjati, i kako”, kazao nam je Mesić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Po njegovu mišljenju, u Libiji upravo traje “velika drama”.

“Ne može se tako sprečavati demostracije. Njima ljudi javno izražavaju svoju volju, što je u demokratskome svijetu posve prihvatljivo. To što zahtijevaju promjene, ne znači da ih se može ubijati. Postavlja se pitanje odgovornosti, tko je sve to naložio”, kaže bivši predsjednik Mesić

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije