Dodik predsjednik RS?

Prema ovom istraživanju, Dodik bi dobio ubjedljivo najveću podršku građana na predsjedničkim izborima u RS, drugi bi bio Ognjen Tadić kandidat SDS za kojeg bi glasalo 24 posto građana. Treće mjesto bi zauzeo Zdravko Krsmanović, lider Nove Socijalističke partije sa 6,8 posto.

Kada je riječ o podršci strankama u RS najveće povjerenje građana prema istraživanju ima SNSD, koja bi na parlamentarnim izborima dobila 39 odsto glasova građana. Na drugom mestu je SDS sa 19, treći je PDP sa 9 posto. Ostale partije se kreću od četiri posto pa naniže.

Na nivou BiH, kada su stranke u pitanju, građani najviše poverenja imaju u SDP – 26 odsto i SNSD – 17 odsto, zatim u SDA 13 i SDS 10 odsto.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, najviše glasova – 23 odsto – građani bi dali Željku Komšiću, na drugom mjestu je Nebojša Radmanović sa 13 odsto, a na trećem Sulejman Tihić sa sedam odsto.

Građani BiH, njih 33 odsto, misle da je Željko Komšić najpovoljniji političar, drugi je Milorad Dodik sa 17 odsto, pa Zlatko Lagumdžija, lider SDP sa 13 odsto.

Istraživanjem je pokriven veoma širok spektar tema. Tako 82 odsto građana misli da BiH ide u pogrešnom smjeru, dok 65 odsto podržava napore za priključivanje Evropskoj uniji, a 24 odsto donekle podržava pridruženje EU.

Ukupna podrška ispitanih u BiH za ulazak u NATO je 45 posto. Razlika između ispitanika u entitetima RS i FBiH je značajna. Tako 64 odsto ispitanih u Federaciji potpuno podržava ulazak u NATO dok se u Srpskoj 41 posto građana protivi ulasku u NATO.

David Hamilton, direktor NDI u BiH je kazao kakao je očigledno da građani širom BiH i pripadnici svih nacionalnih grupa žele vidjeti konkretnije mjere entitetskih vlada i Saveta ministar BiH u pravcu rješavanja svakodnevnih pitanja.

– Ako poredimo ovo istraživanje sa novembarskim, ispitanici generalno smatraju da su se uslovi života i finansijska situacija pogoršali. Nezaposlenost je postala još veći problem, a evropske integracije se smatraju sve većim prioritetom vlasti – istakao je Hamilton.

NDI je od 8 do 18. aprila ove godine sproveo istraživanje među građanima BiH. Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.500 ispitanika sa standardnom greškom od 2,5 odsto i metodom intervjua “licem u lice”.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije