Stečaj u Urbanističkom zavodu

– Tražićemo sastanak sa predstavnicima Vlade RS kako bismo dobili pismenu potvrdu da će Vlada kupiti Zavod u slučaju da firma ode u stečaj, jer drugog izlaza iz ove situacije izgleda nema – kazao je Kljajić.

Dodao je da su radnici iznijeli jasne zahtjeve za prekid štrajka, ali da direktor Zavoda Goran Vajkić nije ponudio ništa konkretno, piše Glas Srpske.

– Ponudio nam je isplatu zaostalih plata u iduća tri mjeseca, ali nigdje nije jasno precizirano iz kojih sredstava planira da obezbijedi taj novac. Urbanistički zavod radi specifične poslove koji se rade mjesecima i njihova naplata dosta zavisi od naručioca, ali poslovi ne stoje zbog radnika – kazao je Kljajić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Direktor Urbanističkog zavoda Goran Vajkić ponovio je da su radnici prijedlog odbili jer je njihova namjera da primora Vladu RS da kupi Zavod.

– U tome imaju direktnu podršku vrha Saveza sindikata RS. Pozvao sam Ranku Mišić na razgovor ali ona se nije odazvala – kazao je Vajkić.

On je rekao da radnicima neće biti isplaćene plate za vrijeme štrajka, te najavio da će naći spoljne saradnike kako bi obavljali poslove Zavoda za vrijeme štrajka.

– Zbog situacije koju su radnici stvorili blokirani su brojni infrastrukturni poslovi koje je trebalo da radi Urbanistički zavod – rekao je Vajkić.

Kljajić je rekao da radnici po zakonu imaju pravo na platu tokom prvih 12 dana štrajka.

– Nije moguće dovođenje spoljnih saradnika da rade ako su radnici u firmi – kazao je Kljajić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je krivac za situaciju u Zavodu menadžment koji nije isplatio radnicima pet plata.

– Savez sindikata će pružiti punu pravnu pomoć radnicima Zavoda. Politiku o štrajku vodi sindikalna organizacija uz našu pomoć. Direktor zavoda me nikada nije pozvao na razgovor, ali on i nije partner s kojim ja treba da razgovaram i njegove izjave su neutemeljene – kazala je Mišićeva.

Dodala je da je Zakonom o stečaju predviđeno da oni kojima preduzeće duguje mogu da pokrenu postupak za pokretanje stečaja.

Najveći akcionar Urbanističkog zavoda sa 48,8 odsto akcija je kontroverzni banjolučki biznismen Jovan Vidović. CJB Banja Luka nedavno je Okružnom tužilaštvu Banja Luka uputio izvještaj, koji je vraćen na dopunu, u kojem je Vidovića i četiri direktora u Zavodu osumnjičio da su Zavod i budžet RS oštetili za više od milion maraka. Izvještaj protiv Vidovića i njegovih direktora iz Zavoda Okružnom tužilaštvu podnijela je i Poreska uprava RS.
Otkazi

Oko 25 radnika Zavoda nedavno je otpušteno, a najavljeni su otkazi za još 30 radnika.

“Glas Srpske” nezvanično saznaje da se u Urbanističkom zavodu najavljuju nova otpuštanja radnika i da je plan da u Zavodu ostane samo deset radnika.

Odgovarajući na pitanje novinara kakva će biti sudbina radnika koji su u štrajku, odnosno hoće li oni biti otpušteni Vajkić je rekao da je on prinuđen da zaštiti interese akcionara Urbanističkog zavoda i korisnika prava iz ugovora.

– Radnicima ostavljam mogućnost da sami odrede svoje mjesto u ovoj radnoj ustanovi – kazao je Vajkić.

Biznis.ba

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije