“Oštrom nulom” protiv ugrožavanja prava

Uličnom aktivnošću “15 minuta građanske svijesti” članovi “Oštre nule” će na simboličan način prikazati socijalno najugroženije slojeve koji čine većinu našeg društva te iskazati “stav mladih intelektualaca o očiglednoj i sve većoj socijalnoj nepravdi čiji su svjedoci”

”Bilo bi savršeno a i realno moguće da svi mi kao ljudi istinski brinemo jedni o drugima na pravedan način potvrđujući tako samu ideju ljudskosti. Ali kao što je gotovo svima već odavno očigledno, naše društvo je utonulo u pohlepu i socijalnu nepravdu. Zato mi mladi intelektualci moramo otvoreno istaknuti i javno reći dvije stvari” – stav je aktivista “Oštre nule” 

“Svjesni smo jako loše situacije u kojoj se društvo nalazi zbog mnoštva nepravde i kriminala koji se dešavaju poslednje dvije decenije na našim prostorima.Mi znamo da je rješenje ove situacije moguće angažovanjem građanske populacije, i njihovim stalnim osvješćivanjem o tome da postoje državni zakoni prema kojima su i pojedinci i institucije obavezni da se ponašaju i da takvo ponašanje može obezbijediti povoljnije životne uslove za sve nas” poručuju iz Oštre nule.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodatan podsticaj za osnivanje “Oštre nule” bio je i utisak da su se i penzioneri, i radnici i studenti pasivno prepustili naizgled bezizlaznoj situaciji. Upravo ta pasivnost ih je navela da se zapitaju da li stanovništvo uopšte poznaje svoja osnovna ljudska prava, kada u tolikoj mjeri dopušta kršenje istih

Imajući sve to u vidu njihovi aktivisti su zacrtali jasan cilj – a to je da upoznaju ostatak društva sa onim što im prirodno i po zakonu pripada. U okviru tog cilja spada upoznavanje stanovništva sa njihovim osnovnim građanskim, ekonomskim, političkim, socijalnim i kulturnim pravima kojih svaki čovjek treba da je svijestan.

Zasad privremeno neformalna grupa građana”Oštra nula“ je grupa koja je nastala, kako kažu, “zahvaljujući teškim uslovima u kojima se danas vode životi većine stanovnika naše zemlje, ali i tome što se ne može ni naslutiti prekid tog lanca poteškoća“

“Oštra nula” je dosad organizovala dvije aktivnosti, ta prva bila je ulični performans, u kojem su upoznali građane sa njihovim potrošačkim pravima, dok je druga akcija bila javna tribina na temu: “Štrajkom glađu do osnovnih ljudskih prava.”

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije