Fakultet u roku završi samo 15 odsto studenata

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Bojan Grebenar rekao je da samo deset odsto studenata na fakultetima ovog univerziteta fakultet završi u predviđenom roku.

On je naglasio da već dugo ukazuju na poteškoće u studiranju koje su posljedica rada nekih profesora, ali i samih studenata.

– Vrijeme studiranja zavisi i od samog fakulteta koji student pohađa. Studije na Elektrotehničkom, Mašinskom i Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci najduže traju – kazao je Grebenar.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zoran Ljuboje kazao je da je, od kada je ovaj univerzitet počeo da radi, studije upisalo oko 35.000 studenata, a do sada je diplomiralo oko 6.500 studenata.

– Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu oko 20 odsto studenata fakultet završi u predviđenom roku, dok prosječno vrijeme studiranja na tehničkim fakultetima traje oko sedam i po godina – kazao je Ljuboje i dodao da je nešto kraće prosječno vrijeme studiranja na fakultetima za društvene nauke.

Ljuboje je naglasio da na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu trenutno analiziraju prolaznost studenata na svakom fakultetu po godini studija, a rezultati će biti poznati za mjesec.

Predstavnik studenata Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci Saša Marković kazao je da nema relevantnih podataka za prolaznost studenata na Medicinskom fakultetu.

– Vrijeme studiranja na ovom fakultetu traje čak i više od devet godina. Teškoće u studiranju najviše stvara obimno gradivo, neprilagođeni studijski programi, nedostatak kadra i nedovoljna posvećenost profesora u radu sa studentima – kazao je Marković.

On je naglasio da između pet i deset odsto studenata Medicinskog fakulteta završi studije u predviđenom roku.

Sjednica

Bojan Grebenar kazao je da su na svim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci uradili analizu poteškoća koje muče studente za vrijeme studiranja, a koje će biti razmatrane na idućoj sjednici Senata Univerziteta.

– Sjednica će biti održana ove sedmice, a na njoj će učestvovati predstavnici Univerziteta, predstavnici svih fakulteta, kao i studentskih organizacija – kazao je Grebenar.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije