Lemi poslao dopis

INFORMACIJA-APEL
za sprečavanje sunovrata tržišta kapitala Republike Srpske

Poštovani učesnici i stubovi tržišta kapitala RS,
bez okolišanja i nepotrebnih uvoda-vremena za gubljenje više nema. Tržište kapitala Republike Srpske tone svakim danom sve više, a njegove institucije se urušavaju. Svjedoci smo da nešto što smo započeli prije 10tak godina, a to je organizovano trgovanje vrijednosnim papirima preduzeća-emitenata iz Republike Srpske, više ne djeluje tako zdravo, perspektivno i obećavajuće. Umjesto toga, naša je stvarnost takva da se pitamo koliko nam još cijene hartija mogu pasti, gdje je dno i dokle će akcionarstvo da ostane na marginama svih dešavanja u RS. Pitamo se i da li ćemo imati stalni posao za mjesec, dva, tri, da li ćemo ikad moći objasniti svojoj rodbini, prijateljima, poslovnim partnerima-kada će i da li će njihove investicije na Banjalučkoj berzi postati iole isplative.
Mi se pitamo i čudimo: dokle će se od tržišta kapitala RS uzimati samo pozitivne stvari (kao što su emisije opštinskih obveznica), a s druge strane, kriviti tržište za propast velikih korporativnih avantura, počev od RITE Gacko pa nadalje?
Pitamo se i dokle će čelnici Banjalučke berze stavljati glavu u pijesak, i bojažljivo davati ‘nevine’ izjave o situaciji na tržištu, i dokle će regulator tržišta, Komisija za HOV RS, ponašati se kako se sad ponaša, na štetu tržišta, a zarad nečijeg ličnog interesa?

Za sve ove godine smo uspjeli kreirati tržište kapitala koje je ličilo na dobro regulisano tržište, tehnički potkovano, znanjem ispunjeno. Sjećate se izjava od prije par godina gdje smo ubjeđivali građane kako smo najobrazovaniji dio društva? Kako treba ulagati na berzu, jer je prinos veći od kamatne stope na štednju? Kako su IPO-i pravi put za prikupljanje kapitala? Sjećate li se slikanja i poziranja na prezentacijama, konferencijama, diskusijama, novinskih izjava?

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pitam se, kako neki ljudi mogu ići svaki dan na posao, znajući šta su izjavljivali, šta su obećavali i kako su se ponašali, i bez imalo savjesti pretvarati se da imaju ispunjen osmočasovni radni dan?

Da nešto raščistimo: svi mi imamo isti zajednički cilj – jako, likvidno, svijetu otvoreno tržište kapitala RS, sa dobrim, kvalitetnim, u praksi potvrđenim zakonskim rješenjima. Na takvom tržištu će svako vrijedan naći svoj interes, zapošljavati radnike i ostvarivati dobit. Na takvom tržištu se neće gasiti brokerske kuće, neće šikanirati oni koji drugačije i argumentovano misle, neće biti nepravde. Možda je to ideal?

Zato moramo djelovati. Ne smijemo dopustiti da nam najbolje emitente na tržištu stavljaju van trgovanja. Ne smijemo mirno gledati kako nam hiljade akcionara ostaje bez miliona KM kapitala, kao kod nezakonite privatizacije Naftne industrije RS. Ne možemo ostati mirni i bez reakcije na nezakonite avanture kao što je bila ona u RITE Gacko. Ne smijemo prihvatati hegemoniju i teror na tržištu od strane regulatora, na pravdi Boga. Ne možemo poslušno i pasivno služiti moćnicima sa vlasti a ne boriti se za svoje interese.

Šta nam je činiti? Šta možemo pokušati učiniti, da nam bude savjest mirna, da znamo da smo sve uradili što smo mogli?

Ne smijemo samo sjediti u kancelarijama i ćutati. Govorimo o problemima – pred pretpostavljenima, pred akcionarima, pred poslovnim partnerima. Predlažimo ideje i poboljšanja koja bi nas mogla pogurati naprijed i pomoći da prevladamo ovo stanje apatije. Informišimo klijente o istini i trenutnoj situaciji. Iskoristimo svaku priliku: svaki telefonski razgovor, svaki kontakt sa trećim licima i drugim institucijama. Iskoristimo internet i slobodno širenje mišljenja i informacija. Jedino tako ćemo stvoriti kritičnu masu koja se neće dati zavesti pod lažna obećanja i neistinite izjave.

Ne dopustimo da nam neosnovano kažnjavaju one koji rade pošteno i savjesno svoj posao. Smanjenjem broja brokerskih kuća i građani RS su dobili lošiji kvalitet usluge. Ne dopustimo da se šikaniraju berzanski posredici-neosnovano i sa zlim namjerama i lažnim navodima. Ne dopustimo da regulator ulazi u motive trgovanja investitora na Banjalučkoj berzi. Borimo se da restrukturiramo portfelje svojih fondova. Izađimo iz ovog mračnog perioda inkvizicije koju svi trpimo i osjetimo.

Mi znamo da tržišta kapitala RS može da prevaziđe ovu tešku krizu. Znamo da imamo emitente koji itekako mogu biti interesantni investitorima, kako domaćim tako i inostranim. Ne možemo biti pasivni i navoditi svjetsku ekonomsku krizu kao izgovor za nečinjenje. Aktivirajmo se. Ova godina je jedinstvena prilika – izrazimo se i na parlamentarnim izborima kud želimo da idemo. Na to nas obavezuju stotine hiljada akcionara u čijem najboljem interesu radimo.

Informisaću vas da nismo sami u ovome.  15.12.2009. godine, na 22. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, jedan poslanik, u diskusiji oko Ekonomske politike RS za 2010. godinu,  je iznio komentare i prijedloge za navedeni dokument. Sadržaj komentara možete pročitati na:
http://www.capital.ba/komentari-na-dokument-ekonomska-politika-rs-2010/

A to je tek početak. Upućujem vas i na ovakav oblik djelovanja-imamo mogućnost da svoje stavove, argumente i prijedloge iznesemo pred Narodnom skupštinom RS.

 

Zahtjev za revizijom rada Komisije za hartije od vrijednosti RS

Poštovani g. Čeko,
u nadi da ćete pročitati jedan anonimni dopis, kakav je, na žalost, ovaj, a visoko cijeneći vašu službu i vas lično, informišem vas, kao savjestan građanin Republike Srpske, o slijedećem:

Prateći vaš rad od samih početaka, od 2000. godine, uvjeren sam da ste jedna od rijetkih stručnih osoba u RS koja neće pogaziti svoj dignitet i integritet radi sitnih, prljavih, kratkoročnih i gramzivih interesa. Zato vas ovom prilikom obavještavam o katastrofalnom stanju na tržištu kapitala Republike Srpske i o mogućim uzrocima, a imajući u vidu dosadašnji rad vaše službe, sigurno ćete razumjeti dobar dio mojih navoda.

Tržište kapitala RS je na korak do svog nestanka. U medijima se ova kriza pokušava objasniti globalnom, svjetskom ekonomskom krizom, koja je, eto, zahvatila i naše prostore i umanjila interes investitora za ulaganjem. Vi znate da tržište kapitala predstavlja jedan široki ekonomski front, koji obuhvata postojeće akcionare, potencijalne investitore, institucije samog tržišta, te emitente koji predstavljaju zapravo veliki dio privrede RS. Od samih početaka tržišta kapitala je učinjeno mnogo napora za uspostavljanjem organizovanog tržišta vrijednosnih papira u Republici Srpskoj. Međutim, vremenom je došlo do degenerativnih procesa koji sada prijete da potpuno unište trgovanje vrijednosnim papirima u RS.

Ne želeći da vas zamaram istorijatom trgovanja na Banjalučkoj berzi, napomenuću da je do pomenutih degenerativnih procesa došlo u proljeće 2007. godine kada su dva bitna sporazuma dogovorena:

–    privatizacija Naftne industrije RS, i
–    joint-venture ‘ulaganje’ u izgradnju drugog bloka RITE Gacko.

Navedena dva sporazuma su, kao što vam je sigurno poznato, uništila povjerenje investitora, kako na berzi, tako i van nje, a pod pitanje je i dovedeno povjerenje u sam institut ekonomskih prava u Republici Srpskoj. Detaljnije o ovim problemima možete naći na http://www.capital.ba/category/otvoreni-forum/ gdje se oni u detalje razmatraju.

S tim u vezi, molim vas da ispitate navode o neregularnostima u Komisiji za HOV RS. Naime, u pitanju je institucija koja reguliše tržište hartijama od vrijednosti, a osnovana je po američkom tipu – sastavljena je od članova kojima mandat daje Narodna skupština Republike Srpske. Ne želeći da dajem bilo kakve konstatacije, napominjem vas samo da Komisija za HOV RS nije bila predmet revizije od nijednog tijela u RS (bar o tome nema javno dostupnih podataka).

Vi najbolje znate šta može da se desi kada neka institucija nema nikakvu kontrolu. Zato, mislim da bi bilo korisno da razmotrite da li kontrola rada KHOV RS može da se sprovede u nekom budućem vremenu.

Za kraj, upućujem vam moje iskreno izvinjenje na anonimnom pismu, međutim, zbog pritisaka i prijetnji nisam u mogućnosti da javno iznosim svoje ime i prezime, bar ne za sada.

Srdačno vas pozdravljam i unaprijed vam se zahvaljujem!

 

Iako se radi o anonimnom autoru, redakcija Poslovnog portala Capital.ba odlučila je objaviti dopis cijeneći veliku zainteresovanost posjetilaca portala za vijest i poslednja dešavanja na tržištu kapitala RS, kao izuzetno veliki broj komentara na ovu temu.
Capital.ba objavljuje dopise ne ulazeći u sam sadržaj i navedene argumente, bez redakcijske intervencije.

 

Tekst preuzet sa www.capital.ba

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije