Politico: Orban donosi kulturni rat u Brisel

Viktor Orban pretvara se u Ruperta Murdocha iz Brisela, donoseći svoju verziju “istinitog i objektivnog” novinarstva, piše Politico.eu.

Poznat po napadima na civilno društvo i suzbijanju medija u Mađarskoj, Orban podržava novinare i think tank-ove da šire njegovu poruku u glavnom gradu EU.

Uoči mađarskog predsjedavanja Vijećem sljedeće godine, i uz snažnu pomoć bivših članova kampanje za Brexit, oni donose neskriveno konzervativan, često euroskeptičan pogled na briselske teme.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Slično kao što se Fox News nastojao suprotstaviti glavnim medijima u Sjedinjenim Državama, Orbanovi saveznici imaju za cilj stvoriti alternativni narativ.

“Vrlo često čujete samo jedno tumačenje stvari, jednu analizu, a mainstream voli čuti sam sebe”, rekao je Balazs Hidveghi, Orbanov saradnik u stranci Fidesz u Evropskom parlamentu.

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja briselske kancelarije mađarskog think tanka MCC, Orbanovi saveznici sada imaju i medijske organizacije koje pomno posmatraju i preispituju institucije EU: European Conservative i Brussels Signal.

Orbán takođe uči od Volodymyra Zelenskyyja, pa producira uglađene videosnimke u stilu reality TV- a kako bi razbio briselsku birokratiju i otvara vilu u Rue de la Loi kako bi unio malo mađarskog ugođaja u Evropsku četvrt.

Od gorkog raskida s Evropskom narodnom strankom desnog centra 2021. godine, Orban je izolovan u Briselu. Ipak, on računa na novu infrastrukturu uticaja kako bi podigao svoj profil i ovdje i među konzervativnim pokretima u inostranstvu.

“Važno je osigurati da objasnimo što radimo i zašto radimo to što radimo, te da gradimo saveze,” rekao je Hidveghi. “Gradimo partnerstva kako bismo predstavljali one milione Evropljana koji s pravom smatraju da… niko zapravo ne govori o njihovim problemima.”

Novi mediji žele sve to promijeniti. Sa svojim motom “uzdrmati status quo”, Brussels Signal službeno je pokrenut prijemom na Place Jourdan prošlog mjeseca. Njegov cilj je unijeti “svježi zrak” u rasprave o migraciji, Ukrajini, izborima 2024. i “odbrani slobode govora u EU”, rekao je izdavač Patrick Egan gostima.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije