Nakon šokantnog otkaza, “superstar umjetne inteligencije” pridružuje se Microsoftu

Sam Altman bio je izvršni direktor OpenAI-ja, a nakon iznenadnog otkaza, pridružuje se Microsoftu.

Ovom objavom, tehnološki div okončao je nagađanja da bi se Altman mogao vratiti u OpenAI samo 48 sati nakon šokantnog otkaza.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella napisao je na X-u, nekadašnjem Twitteru, da će se Altman pridružiti Microsoftu kako bi vodio “novi napredni istraživački tim za umjetnu inteligenciju”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U međuvremenu, bivši izvršni direktor Twitcha Emmett Shear postat će novi šef OpenAI-ja.

Shear je potvrdio tu vijest na X.

Pišući na platformi koja se ranije zvala Twitter, nazvao je posao “prilikom koja se pruža jednom u životu”.

No, dodao je da je način na koji je g. Altman otpušten “vrlo loše izveden” i da je “ozbiljno narušio povjerenje”.

Odbor je u petak smijenio Sama Altmana, 38, rekavši da je izgubio povjerenje u njega, i imenovao glavnog tehničkog direktora OpenAI-ja, Mira Muratija, za privremenog izvršnog direktora.

Ali do ponedjeljka ujutro američki su mediji izvještavali da će g. Shear preuzeti upravljanje.

Izvanredno otpuštanje AI superzvijezde

Altman pomogao je pokrenuti kompaniju koja je stvorila popularni ChatGPT bot, 2015. godine, i bio je lice uspona ove kompanije.

Smatra se jednom od najuticajnijih osoba u brzorastućem sektoru generativne umjetne inteligencije (AI), a njegova je smjena izazvala šok u cijeloj industriji.

To je izazvalo izljev podrške šefova Silicijske doline, uključujući bivšeg izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta koji je Altmana nazvao “mojim herojem” i rekao da je “zauvijek promijenio naš kolektivni svijet”.

Osoblje i ulagači su reagovali protiv njegovog otkaza, što je potaknulo nagađanja da bi on mogao biti vraćen na posao.

Postojala je i zabrinutost unutar tehnološke industrije da bi Altman mogao osnovati konkurentsku firmu i sa sobom povući vrhunske talente OpenAI-ja.

Umjesto toga, Altman se pridružuje Microsoftu koji je uložio milijarde u proizvodnju ChatGPT.

Odgovarajući na objavu šefa Microsofta Nadelle o njegovom novom angažmanu, Altman je objavio “misija se nastavlja”.

Novi šef OpenAI-ja, Emmett Shear, bivši je voditelj i suosnivač video streaming usluge Twitch. U dopisu upućenom osoblju OpenAI-ja stoji da on ima “jedinstvenu mješavinu vještina, stručnosti i odnosa koji će pokrenuti OpenAI naprijed”.

U petak, kada je OpenAI objavio da otpušta Altmana, optužio ga je da nije bio “dosljedno iskren u komunikaciji s upravom, ometajući njihovu sposobnost da izvršavaju svoje odgovornosti”.

Odbor nije precizirao u čemu je on navodno neiskren.

U nedjelju naveče, odbor je rekao da “čvrsto stoji iza svoje odluke kao jedinog puta za napredak i odbranu misije OpenAI-ja”, prema internom dopisu u koji je The New York Times imao uvid.

Izvještaji ovog vikenda sugerišu da je njegov otkaz razljutio sadašnje i bivše zaposlenike koji su bili zabrinuti da bi to moglo uticati na nadolazeću prodaju dionica vrijednu 86 milijardi dolara.

Takođe se vjerovalo da postoje nemiri među glavnim investitorima OpenAI-ja – koji uključuju Microsoft.

Ova kompanija takođe koristi OpenAI tehnologiju u svojim aplikacijama, a Nadella je rekao: “Ostajemo predani našem partnerstvu s OpenAI.”

Generalno se smatra da je OpenAI tvrtka na vrhuncu, s unosnim ulaganjima, a ChatGPT – koji je pokrenut prije gotovo godinu dana – koriste milioni ljudi.

Altman je svjedočio na saslušanju u Kongresu SAD-a na kojem se raspravljalo o prilikama i rizicima koje stvara nova tehnologija, a takođe se pojavio na prvom svjetskom Safety Summitu o umjetnoj inteligenciji u Ujedinjenom Kraljevstvu početkom novembra.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije