Sattler: Zakon o stranim agentima će BiH udaljiti od temeljnih evropskih vrijednosti

Tema konferencije je sve češće gušenje slobodnih i kritičkih glasova od strane vlasti Republike Srpske.

Johann Sattler šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH rekao je da još nije uspostavljen dijalog sa vlastima

„Zaista je potreban takav dijalog jer nam je potreban drugačiji dijalog kada je riječ o Zakonu o stranim agentima“, rekao je ambasador EU u BiH.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je podsjetio i na izmjene Krivilnog zakona Republike Srpske kojim je kriminalizovana kleveta što je dodatni okov na slobodu govora u Republici Srpskoj.

„Tu smo već u nevolji, ka daje riječ o tom zakonu. Čuli smo da su već neki predmeti otvoreni“, dodao je Sattler poručivši da će Zakon o stranim agentima zemlju udaljiti od temeljnih evropskih vrijednosti.

Učesnicima panela i prisutnoj publici je rekao kako takvi zakoni postoje u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Bjelorusiji…

„Ne želite biti u tom društvu“, rekao je ambasador Sattler.

On je komentarisao i argumente vlasti Republike Srpske koje kažu da zakon o stranim agentima odnosno finansiranju nevladinih organizacija imaju i Sjedinjene Američke Države.  

„To vam je poređenje miješanje jabuka i krušaka, to je argument kroz koji pokušavate zamaglititi proces. Jedna članica EU je usvojila sličan zakon, ali ga je Evropski sud pravde oborio. Organizacije civilnog društva su okosnica svakog demokratskog društva, oni pomažu u stvaranju inkluzivnog drušštva. Nevladin sektor to podstiže kroz svoje aktivnosti, širenjem jasnih informacija“, dodao je Sattler.

Događaju su prisustvovali ambasadori devet zemalja članica EU.

„Ukupno je 18 akreditovanih ambasadora u BiH koji dolaze iz zemalja članica EU. Dakle, danas je ovdje dakle pola EU.“

OSCE: Razočarani smo potezima vlasti Republike Srpske

Šef Misije OSCE-a u BiH Biran Aggeler rekao je kako su Zakonom o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, takođe poznatim i pod nazivom „zakon o stranim agentima“, vlasti predložile  zakon kojim civilno društvo, zaštitnici ljudskih prava i nezavisni mediji podliježu povišenom nivou praćenja rada od strane vlasti. Podsjetio je i da je OSCE-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava, zajedno sa Venecijanskom komisijom Savjeta Evrope, objavila detaljno mišljenje o zakonu o stranim agentima Republike Srpske.

Ključna poruka ovog zajedničkog mišljenja je bila jasna: vlasti Republike Srpske moraju da preispitaju usvajanje ovog zakona jer se njime ozbiljno krše obaveze Bosne i Hercegovine u oblasti zaštite ljudskih prava u vezi sa slobodom udruživanja i slobodom izražavanja.

„Duboko smo razočarani time što su vlasti Republike Srpske odabrale da zanemare to mišljenje, kao i mišljenja nekoliko drugih međunarodnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava, uključujući tri UN-ova specijalna izvjestioca, te da umjesto toga nastave sa usvajanjem ovog štetnog i regresivnog zakona“, rekao je Aggeler.

Luben Panov, viši programski savjetnik Evropskog centra za neprofitno pravo iz Holandije rekao je da u Evropi postoji trend pokušaja da se regulišu strana dinansiranja.

„Nijedna država EU nije usvojila ovakav zakon osim Mađarske koja je kasnije poništila taj zakon. Daću vam pet argumenata zašto je to problem: vjerujemo da se zakon zasniva na pogrešnoj pretpostavici da finansiranje znači stranci uticaj, u osnovi ovaj tip zakona stvara više problema nego što ih rješava, ako prihvatimo argument da je fianasiranje strani uticaj to bi moglo značiti ograničavanje ili zabranu stranog finansiranja, ovakav zakon je u suprotnsoti sa međuanrodnim standardima, ovaj vid zakona targetira nevladine organizacije“, rekao je Panov.

Na panelu će učestvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić koji ovakve zakone stavlja na dnevni red i glasa za njih. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije