Pad svjetskih cijena hrane bez refleksije na BiH: Evo gdje su namirnice najjeftinije, a gdje najskuplje

Svjetske cijene hrane pale su i tokom proteklog mjeseca. Tako je indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena niza prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u oktobru u prosjeku iznosio 120,6 poena, što je 10,9 posto manje u odnosu na odgovarajuću vrijednost godinu ranije.

Najviši pad je zabilježen kod cijene šećera, i to za 2,2 posto. Mjesec ranije su cijene na globalnom nivou bile stabilne, ali je pad zabilježen i tokom avgusta. Zanimljivo je da je tada svjetska cijena suncokretovog ulja opala za čak osam posto.

Međutim, taj pad se ne odražava na potrošačku korpu u BiH. Štaviše, nikakvog značajnijeg pojeftinjenja nema, a i odluka o ograničavanju marži na 15 proizvoda Vlade FBiH koja je na snazi do 31. decembra je bez većih efekata.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Da se pad cijena hrane proteklih mjeseci ne reflektira na naše tržište, pokazuju statistički podaci.

Zanimljivo je da je, prema posljednjim statističkim podacima, kilogram hljeba u FBiH skuplji nego u Hrvatskoj. Dok je u FBiH prosječna cijena iznosila 3,83 KM, dotle je u Hrvatskoj hljeb bio jeftiniji za 55 feninga. Podsjetimo, prosječna plaća u FBiH je 1.281 KM, a u Hrvatskoj skoro dvostruko viša – 1.163 eura, odnosno 2.274,98 KM.

Slično je i s maslacem. Pakovanje od 250 grama u FBiH u septembru je koštalo 6,98 KM, što je prosječna cijena, a u Hrvatskoj 6,26 KM. Kada je riječ o maslacu, taj proizvod je u brojnim gradovima već odavno po kilogramu premašio cifru od 30 KM. Iako se zbog metodologije izračuna, a zbog različitog broja snimljenih cijena po gradovima, one ne mogu koristiti za međusobno poređenje, ipak, ti podaci su zanimljivi.

Tako je najskuplji maslac u Travniku. Posljednja prosječna cijena po kilogramu u tom gradu iznosila je 33,59, a najniža cijena od 22,14 KM zabilježena je u Tuzli. Prosječna cijena riže je u Goraždu iznosila 3,28 KM i najniža je u odnosu na druge gradove u FBiH, dok je u Mostaru najviša i iznosila je 6,38 KM.

Prosječna cijena ulja u FBiH je iznosila 2,94 KM, međutim, po gradovima su cijene različite. Najjeftinije je bilo u Livnu, po cijeni od 2,78 KM po litru, a najskuplje u Orašju, gdje je koštalo 3,35 KM. Zanimljive su i cijene junećeg mesa bez kosti po kilogramu, koje su se kretale od 16,49 KM u Mostaru do 19,52 KM u Sarajevu.

Toaletni papir u pakovanju od osam komada najjeftiniji je bio u Tuzli, s prosječnom cijenom od 3,21 KM, a najskuplji u Sarajevu od 3,94 KM. Zanimljive su i prosječne cijene zubne paste u tubi od 70 grama. U Bihaću je cijena tog artikla bila 4,57 KM, u Mostaru 3,20 KM, u Sarajevu 5,32 KM, u Tuzli 2,72 KM, u Zenici 3,23 KM, u Goraždu 2,50 KM…

Kilogram mljevene kafe je najjeftiniji bio u Širokom Brijegu – 17,26 KM, a najskuplji u Goraždu od 20,16 KM! Prosječna cijena šećera se kretala od 1,97 KM u Tuzli do 2,67 KM u Orašju.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije