Pfizer tuži Poljsku zbog neplaćanja vakcina, račun bi mogao iznositi 1,2 milijarde eura

Američki farmaceutski div Pfizer tuži poljsku vladu zbog neplaćanja 60 miliona doza vakcina protiv COVID-19 koje je razvio s BioNTechom.

Tužba, koja dolazi u trenutku kada se Poljska priprema za promjenu vlade nakon izbora u oktobru, označava kulminaciju 19-mjesečne borbe između Varšave i Pfizera oko prevelike količine doza vakcina.

Ali korijeni sukoba mogu se pratiti dalje: do enormnog ugovora od 1,1 milijarde doza koji je Evropska komisija potpisala s Pfizerom 2021. godine, a koji je postao kontroverzan zbog prijavljene razmjene tekstualnih poruka između predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i glavnog izvršnog direktora Pfizera Albert Bourla uoči pregovora.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Pfizer i BioNTech nastoje primorati Poljsku da ispuni svoje obaveze u vezi s narudžbama vakcina protiv COVID-19 kao dio ugovora o opskrbi Evropske unije potpisanog u maju 2021. godine”, rekao je glasnogovornik Pfizera za POLITICO, dodajući da se BioNTech takođe pridružuje postupku.

Prema poljskim novinama Gazeta Prawa, Pfizer je pokrenuo građansku parnicu pred sudom u Bruxellesu, jer su doze kupljene putem ugovora o zajedničkoj nabavi EU-a, koji je sastavljenih prema belgijskom zakonu.

Prvo ročište navodno je zakazano za 6. decembar.

Previše vakcina

U 2021. Komisija je potpisala ugovor s Pfizerom za do 1,8 milijardi doza njegovih vakcina protiv COVID-19; od čega je na kraju bila naručena 1,1 milijarda doza. Ovaj ugovor o zajedničkoj kupnji, koji je sklopila Komisija u ime zemalja EU-a, zasjenio je prethodnu kupnju vakcina u bloku i natjerao druge proizvođače vakcina da se žale da su istisnuti s tržišta.

Veličina ugovora je od tada bila kamen oko vrata Komisije, i to ne samo zbog zabrinutosti za transparentnost oko odbijanja von der Leyen da razgovara o ulozi koju je možda imala u pregovorima. Takođe je vezao zemlje na kupnju doza koje im, kako se pokazalo, nisu bile potrebne.

U aprilu  2022. godine,  tadašnji poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski objavio je da je zemlja prestala primati isporuke vakcina. Rekao je da se Poljska pozvala na klauzulu o višoj sili u ugovoru, navodeći finansijski pritisak uzrokovan prilivom izbjeglica iz ukrajinskog rata i ekonomskim poremećajima koji su uslijedili. Takođe je objasnio da je zbog poboljšanja pandemijske situacije manja potreba za vakcina. U to je vrijeme poljsku vladu vodio populista Mateusz Morawiecki iz stranke Pravo i pravda (PiS), a po mnogim je pitanjima Poljska bila uglavnom izolovana.

Rastuće neslaganje

Međutim, nije trebalo dugo da grupa od devet drugih zemalja, sve u istočnoj i srednjoj Evropi, slijedi primjer Poljske. Iako nisu išli toliko daleko da obustave isporuke, žalili su se da su bili zarobljeni u trošenju novca na doze koje im nisu bile potrebne u vrijeme ekonomskih turbulencija. Zemlje su vršile pritisak na Komisiju da ponovno otvori sporazum i opetovano su postavljale to pitanje na sastancima ministara zdravstva EU.

Komisija je od Pfizera uspjela iznuditi obaveze da odgodi neke isporuke, ali to nije otišlo dovoljno daleko da umiri .

Kako su se stope vakcinacije. smanjivale, zemlje izvan srednje i istočne Europe počele su se pridruživati pozivu na ponovne pregovore. U jednom su trenutku glavni gradovi čak počeli tražiti veću transparentnost izvornih pregovora između Pfizera i Komisije. “Šta je obećano? Zaista bismo željeli znati”, rekao je belgijski ambasador Pierre Cartuyvels u prosincu 2022.

U maju ove godine Komisija je tiho najavila značajne ponovne pregovore o spornom ugovoru. Smanjio bi se – za neodređeni iznos – broj preostalih doza, dok bi se isporuke takođe produžile na 2026. Poljska je, međutim, odbila potpisati revidirani sporazum.

Vrijeme je za naplatu

Do sada nije bilo vijesti da je Pfizer spreman tužiti poljsku vladu. Trenutak je značajan, jer dolazi nakon izbora u Poljskoj u oktobru na kojima je PiS izgubio svoju vladajuću većinu, a opozicija osvojila dovoljno mjesta da na vlast postavi Donalda Tuska sa umjerenog desnog centra .

Pfizer stavlja Tusku skupi račun koji bi mogao doseći čak 1,2 milijarde eura na temelju cijene od 19,50 eura po dozi, kako je objavio Financial Times (tačni detalji ugovora ostaju tajni). Također dolazi u vrijeme kada je poljska inače snažna ekonomija u zastoju; za Pfizer, međutim, to je jasan signal svim zemljama koje se možda žele izvući iz plaćanja onoga što duguju.

Ali to će biti kiseli krastavac za Tuska, koji će htjeti zadržati dobre odnose s Bruxellesom i mogao bi osjetiti veći pritisak da poštuje sporazume ispregovarane putem ugovora Komisije o zajedničkoj nabavi.

Glasnogovornik Pfizera rekao je da je odluka donesena “nakon dugotrajnog kršenja ugovora i perioda razgovora u dobroj vjeri između strana”.

U komentarima koje je objavio  Rynek Zdrowia , poljska ministrica zdravstva Katarzyna Sójka rekla je da je to težak slučaj, ali da postoji šansa da se spor okonča “na pozitivan način”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije