Advokatica Debevca se žali na tretman Suda BiH, žaliće se na odluku o pritvoru

Suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić narednih 30 dana provešće u pritvoru. Odluka je to Suda BiH, odnosno sudije Branka Perića, a po prijedlogu tužiteljke Bojane Jolović.

Odbrana prvoosumnjičenog, advokatica Tatjana Savić za Buku je potvrdila da će se žaliti na odluku sudije, ali govori i kako nije zadovoljna tretmanom Suda BiH.

„Kolega Mulalić i ja smo čekali pored Suda da nam se uruči rješenje, i nakon što su već svi portali objavili da je ovaj prijedlog usvojen, mi smo pred kraj radnog vremena ušli u Sud BiH da provjerimo zbog čega mi nismo obaviješteni o tome. Saznali smo da je postupajući sudija dao nalog da se rješenje pošalje putem obične pošte. Imajući u vidu da bi to rješenje do Bijeljine putovalo najmanje do utorka mi smo insistirali na tome da nam se uruči lično što je učinjeno pred kraj radnog vremena Suda i mi pripremamo žalbu koja će sutra biti predata“, rekla je Savić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Upitana šta stoji u obrazloženju za odluku kojom se uvažava zahtjev Tužilaštva, Savić kaže kako još nije stigla pročitati cijelo rješenje zbog kasnog dostavljanja. Buka saznaje da će se i odbrana drugoosumnjičenog Mehmedagića žaliti na odluku Suda. Mulalić, branilac drugoosumnjičenog, nije želio komentarisati naša saznanja.

Nakon što odbrana podnese žalbu Sud BiH ima rok od 24h sata da odluči po žalbi.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je tražilo jednomjesečni pritvor zbog opasnosti uticaja na svjedoke i prikrivanje dokaza. Tužiteljka Jolović je rekla i kako mora da ispita još svjedoka, a kako su svjedoci koje je do sada ispitala, njih 10, u strahu.

Odbrana je na jučerašnjem ročištu za određivanje pritovora rekla kako je Debevec suspendovan, a Mehmedagić u penziji pa se ne može govoriti o njihovom uticaju na svjedoke.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije