U Kantonu Sarajevo od 20. decembra kažnjeno 14 osoba i oduzeto 9000 komada pirotehničkih sredstava

Kazne od 300 do 1200KM

Širom Bosne i Hercegovine za vrijeme novogodišnjih praznika ustaljena je praksa i besmislena tradicija upotrebe pirotehničkih sredstava.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

To često uznemirava građane sa PTSP-om, djecu, životinje, ali i veliki dio opšte populacije. Dok je to djeci zabava, mnogima je noćna mora, ali i istovremeno opasnost za osobe koje koriste pirotehnička sredstva jer njihova upotreba može dovesti do povrede.

To ne sprečava hiljade osoba širom Bosne i Hercegovine da zloupotrebljavaju pirotehnička sredstva, najčešće petarde. Svijet se mijenja, gradovi sve češće odustaju od vatromena koje mijenjaju svjetlosnim efektima, ali ne i navika upotrebe pirotehničkih sredstava. U Bosni i Hercegovini je upotreba pirotehničkih sredstava je zabranjena i kažnjiva.U Kantonu Sarajevo novčane kazne se kreću i do hiljadu maraka.„Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 do 900 KM za prekršaj protiv osobe koja na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa. Ukoliko to rade djeca i maloljetnici, njihovi roditelji ili staratelji mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM“, kaže za Buku ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Pirotehnička sredstva često sadrže eksplozivne materije koje mogu izazvati ozbiljne povrede ili čak smrt ako se ne koriste ispravno. Detonacija pirotehničkih sredstava može prouzrokovati opekotine, povrede udova, povrede sluha i druge probleme. Takođe, pirotehnička sredstva mogu izazvati i požare, a posebno ako se aktiviraju u blizini zapaljivih materijala ili suvog rastinja. Upotreba petardi ili drugih pirotehničkih sredstava posebno su nepovoljni za životinje koje imaju izraženije čulo sluha, a usljed uzrokovanog stresa životinje mogu čak i uginuti. Kantonalne vlasti apeluju na građane da ne uznemiravaju sugrađane, ali i životinje.

„Želim apelovati na građane na odgovorno ponašanje u predstojećim danima i da svojim postupcima ne ugrožavaju sigurnost drugih građana, kao i gostiju našeg rada. Posebno apelujem na roditelje maloljetnika da utiču na ponašanje svoje djece i spriječe eventualne neželjene posljedice, naročito prema osjetljivim kategorijama sa zdravstvenim problemima koje zvučni i svjetlosni efekti pirotehničkih sredstava uznemiravaju, kao i prema životinjama“, kaže ministar Katica za Buku.

Prema podacima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo od 20. decembra, pa sve do 15. januara 2024. godine, provode se pojačane sigurnosne mjere i kontrole na području Kantona Sarajevo, gdje je primijetan povećan broj domaćih i stranih turista. Policija na terenu provjerava i kažnjava upotrebu pirotehničkih sredstava, a sve u namjeri povećanja stepena bezbjednosti. „Od početka primjene pojačanih aktivnosti, zaključno s 29.12.2023. oduzeto je više od 9000 komada pirotehničkih sredstava, a 14 lica je kažnjeno“, dodaje Katica.

I pored aktivnosti policije na ulicama Sarajeva često se čuju detonacije koje su djeci zabava, a mnogima stres i neugodnost. Ako vam je za zabavu potrebna petarda, onda se ne znate zabavljati.j

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije