Bjeloruska olimpijka Kristina Timanovskaya prebjegla u Poljsku, strahujući za svoj život

Bjeloruska trkačica Kristina Timanovskaya otišla je u poljsku ambasadu u Tokiju u ponedeljak ujutru nakon što su je uvjerili da će dobiti azil kako bi izbjegla prisilni povratak kući.

U intervjuu za Reuters ona je rekla da su je probudili rano u nedelju u olimpiskom selu I rekli joj da se mora vratiti u Bjelorusiju, uprkos tome što je prema rasporedu trebalo da nastupi u trci nas 200 metara. “Glavni trener je prišao i rekao mi da je stigla naredba odozgo da me udalje,” napisala je za Reuters. “U 5 su došli u moju sobu I rekli mi da se spakujem i odveli me na aerodrom.”

Na aerodromu je odbila da se ukrca na let za Minsk I uzbunila vlasti Olimpijskih igara da se plaši za svoju bezbjednost. “Neću se vratiti u Bjelorusiju,” kazala je za Reuters.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ova 24-godišnjakinja je najnovija u nizu Bjelorusa poznatih Belarusa koji su izloženi prijetnjama zbog toga što su kritikovali sporni izbor dugogodišnjeg autokratskog predsjednika Alexandra Lukashenka. 

Plašeći se sličnih reperkusija za sportiste u Tokiju, osnovana je bjeloruska sportska fondacija Belarusian Sport Solidarity Foundation za situacije poput ove u kojoj je Timanovskaya umalo prisilno vraćena. Ova organizacija je pomogla u uspostavljanju dijaloga između nje i Visokog komesara UN-a za izbjeglice. I Poljska i Češka su vrlo brzo javno ponudile azil. Glasnogovornik poljskog ministarstva inostranih poslova Marcin Przydacz objavio je na Twitteru da je Kristini Timanovskaya ponuđena humanitarna viza i da je ona slobodna da nastavi svoju sportsku karijeru u Poljskoj ako tako odluči.

Češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek nazvao je ovu prijetnju sportistima skandaloznom,” tvitujući da je Češka spremna da pomogne. “Nudimo joj vizu da uđe na našu teritoriju kako bi mogla aplicirati za međunarodnu zaštitu u našoj zemlji. Naša ambasada u Tokiju je takođe spremna da pomogne.”

U ponedeljak je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams je rekao da je trkačica bezbjedna. “Uvjerila nas je da je bezbjedna i sigurna. Opet ćemo s njom razgovarati da vidimo koji će biti naredni koraci,” kazao je Adams na pres konferenciji. “Moramo je saslušati, vidjeti šta ona želi i podržati njenu odluku.”

Braneći svoj pokušaj da vrate trkačicu kući, iz Bjeloruskog olimpijskog odbora su tvrdili da su je povukli iz takmičenja kako bi je vratili kući zbog njenog "emocionalnog i psihičkog stanja.” Glavni trener Yuri Moisevich, u intervjuu za bjelorusku državnu televiziju, kazao je da je vidio da s njom nešto nije u redu, dodajući da je bila povučena i da nije htjela da razgovara.

Ovaj slučaj će dodatno narušiti već napete odnose između Bjelorusije i ostatka Evrope. Olimpijski komitet je odbio da prihvati odluku Bjelorusije da stavi Lukašenkovog sina Viktora na čelo Bjeloruskog olimpijskog odbora. To je dovelo da zabrane obojici Lukašenka da prisustvuju Olimpijskim igrama.
 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije