Dodik najavio: Dogovor oko izbornog zakona tokom februara

Ranije tokom dana predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik reagovao je na pismo američkog državnog sekretara koji je od ministra vanjskih poslova BiH i lidera NiP-a Elmedina Konakovića tražio da izvrše pritisak na HDZ da prestanu sa opstrukcijama za izgradnju Južne interkonekcije. Pismo je Dodika razbijesnilo pa je rekao da razmišlja o tome da li uopšte ima o čemu razgovarati sa „sarajevskim strankama“.

„Pitanje je da li SNSD uopšte ima o čemu da razgovara s predstavnicima sarajevskih stranaka, koji očigledno rade po instrukcijama svojih staratelja, a ne u interesu ljudi koji žive u BiH.

Informacija da se američki državni sekretar obraća ministru spoljnih poslova BiH i od njega direktno traži da obezbijedi da se realizuje projekat južne interkonekcije, i to što prije, jasno pokazuje kako su agilni kada je u pitanju njihov interes i da je pravi smisao cijelog cirkusa sa Šmitom da bude njihov lični zastupnik i omogući da se preko njega potpuno ovlada resursima BiH“, rekao je Dodik ranije danas.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

No, da ipak ima tema za razgovor svjedoči današnji sastanak lidera stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou. Lideri HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i NiP-a Elmedin Konaković za sada se nisu oglasili. Javnosti se obratio samo domaćin – lider SNSD-a Milorad Dodik.

„Kad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju. Današnji sastanak s partnerima iz vlasti sa nivoa BiH je bio konstruktivan, što nas dovodi u poziciju da dogovor o Izbornom zakonu finaliziramo tokom februara“, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Saopštenjem se obratio i SNSD iz kojeg su rekli da je sastanak održan u Laktašima, što je ranije bila nepoznata informacija budući da se od javnosti i novinara krila lokacija sastanka.

„Na sastanku su učestvovali predsjednici političkih stranaka koje učestvuju u vlasti na zajedničkom nivou. Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH. Napravljen je značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara. Politički lideri obavezali su se da nastave konstruktivne partnerske razgovore sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku“, naveli su iz SNSD-a.

Zanimljivo je kako je lider SNSD-a Milorad Dodik juče iznio niz optužbi na račun koalicionog partnera Elmedina Konakovića, govoreći o njegovim vezama sa narko kartelima. No, ta veza, za Dodika danas nije bial problem, niti su Konakoviću problem bile optužbe.

Kad ima volje, ima i načina, rekao bi Dodik.

Zanimljivo je kako najavljuju izmjene izbornog zakona i to nakon što je visoki predstavnik najavio nametanje izmjena ukoliko ne dođe do dogovora u narednim sedmicama. Te su sedmice odavno prošle, a još nema ni dogovora stranaka ni Schmidtovih nametanja.

Inače, lokalni izbori bi trebalo da budu održani u oktobru, a preporuka Venecijanske komisije je da se izmjene ne rade u izbornog godini. No, u BiH se odavno ne poštuju ni zakoni, a kamoli preporuke. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije