Japanci sletjeli na Mjesec? Pratite prenos uživo

JAPAN je danas u 16 sati započeo zahtjevan “svemirski manevar” i pokušao prvi put sletjeti na površinu Mjeseca. Do sada su to uspjele samo četiri zemlje: SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i Indija. Radi se o jako rizičnom pothvatu.

Od tog nauma je prošloga tjedna odustala i letjelica Peregrine (suradnja privatne američke kompanije i NASA-e). Da je uspjela, bila bi to prva američka misija slijetanja na Mjesec od 1972. godine, odnosno od ere programa Apollo.   

Dakle, ako se japanski lander SLIM uspješno spusti na površinu našeg prirodnog satelita, bit će to treća zemlja koja je postigla takav uspjeh u 21. stoljeću i peta koja je provela takozvano meko slijetanje na Mjesec u povijesti čovječanstva. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Lander je sletio na Mjesec. Za sada nema signala

Prema najnovijim informacijama, lander je sletio na površinu Mjeseca, ali za sada nije poznato radi li se o uspješnom, odnosno mekom slijetanju. Meko slijetanje (engl. soft landing) na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici i/ili njenim znanstvenim instrumentima.  

Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) odnosi se na spuštanje na tlo pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice, a često i do gubitka kontakta. 

Detektiran signal? Čeka se potvrda 

Radio amateri javljaju da su detektirali jake signale s Mjeseca na frekvencijama landera SLIM. Čeka se službeno priopćenje Japanske svemirske agencije (JAXA) koja je upozorila da bi se za potvrdu uspješnog slijetanja moglo čekati i dva sata.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije