Britanci prvi put upotrijebili “Zmajevu vatru” – moćno oružje nove tehnologije

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se laser “odlikuje vrhunskom preciznošću” i može uzrokovati “strukturalna oštećenja ili značajnije rezultate ako je bojeva glava ciljana”.

Vojska Ujedinjenog Kraljevstva izvela je prvo ispaljivanje lasera velike snage protiv zračnih ciljeva – s oružjem koje koristi “intenzivni snop svjetlosti” za probijanje dronova.

Najnovije ispitivanje sistema DragonFire, koji obično košta manje od 10 funti po metku, označava “veliki korak u stavljanju ove tehnologije u službu”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

DragonFire je “oružje iz vidnog polja” koje može “upasti u bilo koju vidljivu metu” brzinom svjetlosti, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Laser je prvi put ispaljen na zračne mete tokom ispitivanja na poligonu Hebridi Ministarstva odbrane u sjeverozapadnoj Škotskoj.

DragonFire je uspio uništiti nadolazeće dronove s nekoliko milja udaljenih položaja, izvijestio je The Times.

Nadaju se da bi oružje moglo smanjiti oslanjanje Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva na skupu municiju, s cijenom ispaljivanja lasera od 10 sekundi koja je jednaka korištenju običnog grijača tokom jednog sata.

I kopnena vojska i Kraljevska mornarica razmatraju korištenje ove tehnologije kao dijela svojih budućih snaga protuzračne odbrane.

Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo svoju namjeru finansiranja programa vrijednog više miliona funti za prenos tehnologije iz istraživačkog okruženja na bojno polje.

Ministar odbrane, Grant Shapps, rekao je: “Ova vrsta vrhunskog oružja ima potencijal revolucionarizirati bojni prostor smanjujući oslanjanje na skupo streljivo, dok takođe smanjuje rizik od kolateralne štete.

“Ulaganja s industrijskim partnerima u napredne tehnologije kao što je DragonFire ključna su u svijetu velikih sukoba, pomažući nam da održimo prednost u borbi i zaštitimo naciju.”

Shimon Fhima, direktor strateških programa u Ministarstvu odbrane, rekao je: “Ispitivanja DragonFire na Hebridima pokazala su da naša vodeća svjetska tehnologija može pratiti i uključiti vrhunske efekte na udaljenosti. U svijetu prijetnji koje se razvijaju, znamo da naš fokus mora biti na osposobljavanju vojske i nastojat ćemo ubrzati ovu sljedeću fazu aktivnosti.”

Razvoj DragonFirea vodi Laboratorij za odbrambenu nauku i tehnologiju (Dstl), u ime Ministarstva odbrane, u saradnji sa industrijskim partnerima MBDA, Leonardo i QinetiQ.

Sistem naoružanja rezultat je zajedničkog ulaganja Ministarstva odbrane i njegovih industrijskih partnera od £100 miliona.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije