Zelenski pozvao Trampa u Kijev: Možeš okončati rat u 24 sata? Hajde onda

Ukrajinski predsjednik je rekao da bi bivši američki predsjednik bio dobrodošao da ga posjeti u glavnom gradu – ako je u stanju zaustaviti rat s Rusijom u roku od 24 sata, kao što je jednom obećao.

Trump se hvalio da bi, da je predsjednik, mogao odmah prekinuti rat insistirajući na dogovoru Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina o nagodbi, jer ima dobar odnos s obojicom lidera. Trump se tokom svoje političke karijere u više navrata obrušio na Putina koji je u februaru 2022. pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu koja je odnijela desetine hiljada života.

“Da, molim te, Donalde Trumpe – pozivam te u Ukrajinu, u Kijev”, rekao je Zelenskyy u intervjuu koji će biti emitovan u petak naveče za britanski televizijski kanal Channel 4 News. “Ako možete zaustaviti rat u roku od 24 sata, mislim da će biti dovoljno da dođete u Kijev, bilo koji dana kada sam ovdje.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zelenskyy je dodao da, ako Trump ima “formulu” za okončanje rata, želi znati koja je to.

Iako Ukrajina želi njegovati veze s republikanskim favoritom i njegovim saveznicima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru, Zelenskyy ima sve razloge biti oprezan prema čovjeku koji nema apetita za kontinuiranom podrškom otporu Ukrajine protiv ruske invazije.

Trump je obilato hvalio Putina jer je bio “pametan” zauzimanjem “ogromne, goleme lokacije, velikog komada zemlje s puno ljudi”, dok je podnio samo relativno mali udar sankcija.

Dok je bio u Bijeloj kući, Trumpa je takođe opozvao Zastupnički dom nakon što je navodno izvršio pritisak na Zelenskog da nastavi politički motivisane istrage koje bi mogle naštetiti kandidaturi Joea Bidena za Bijelu kuću, baš kao što je Kijev tražio više projektila od Sjedinjenih Država.

Senat je bivšeg predsjednika oslobodio optužbi.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije