Imam vam nešto reći

 

Imam dvadeset i devet  godina. Završila sam fakultet s jednom godinom zakašnjenja. Nisam bila ni naročito sjajan student. U svoju odbranu mogu reći jedino to da sam se sama izdržavala i svojim novcem platila i onu godinu koju sam omanula. Da ne bi bilo dileme oko toga šta sam radila reći ću da sam vjerojatno oprala sve sarajevske tanjire u tom periodu.

Kad sam završila fakultet moji prijatelji, kolege i to sve studenti sa prosjekom 10 ili 9 već jednu godinu su bili nezaposleni. Kukali su kako nema posla, a za rijetke konkurse  za još rjeđa dobra mjesta treba štela. A pri tom su pominjali državne institucije, diplomatsko konzularna predstavništva  i tako to. U međuvremenu su se prijavljivali na konkurse za pripravnike  u gore pomenute institucije.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ja sam i dalje prala tanjire i nisam ni probala dobiti pripravničko mjesto. Odmah sam se prijavljivala za volontere.  Oni pripravnike ja volontere. Ako je ko neupućen samo da napomenem da kod pripravništva teče radni staž, a kod  volontiranja  dobiješ radno iskustvo.  I upalilo je.

Volontiranje sam shvatila vrlo ozbiljno.  Trudila se da naučim posao. Poslije te godine volontiranja uspjela sam naći posao u jednoj privatnoj firmi. Plaća mala, ali smatrala sam da je bolje to nego prati tanjire. Nakon dvije godine  prešla sam u osiguravajuće drušvo. Opet mala plaća, ali bilo je lakše nego na prethodnom poslu.

Prije nepunu godinu apliciram za posao u jednoj velikoj austrijskoj kompaniji. Pozvali su me na intervju. Čak je bilo i nekoliko mojih kolega s fakulteta. Svi sa boljim ocjenama od mene. Ljudi moji, imam osjećaj da sam dobila posao onog trena kad su čuli da sam prala tanjire. Moje iskustvo kroz volontiranje,  u privatnoj firmi i osiguranju je to samo potaklo. Moje kolege nisu imali više od godine pripravničkog ili volontiranja.

Čujem kako sad pričaju da sam imala štelu (!?)

Želim im reći, ali je bespredmetno, da su mi štela bili poslovi koje nisam birala. ričaju kako ovdje nema mjesta za obrazovane ljude i da će morati vani. Prekvalifikovat se za medicinara ili slično.

Ima mjesta, ali moramo shvatiti da, ako smo završili fakultet nismo naučili posao.  

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Pismo Druga Tita

Salaš

Ukrajinski otpor

Svi štampaju novac

Da li nama ima spasa

Primorani

Prinuda za mir

Najčitanije