Izvor Buke: Presuda u predmetu “Respiratori” u potpunosti potvrđena

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je u cjelosti potvrdilo prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori”, što znači da bivši premijer, predsjednik FUCZ-a i dobavljač respiratora odlaze u zatvor. 

Ovo je nezvanično potvrđeno za Buku iz izvora bliskog istrazi. Presuda se nalazi na stolu predsjednika Apelacionog vijeća te se očekuje da će uskoro biti poslata advokatima osuđenih i Tužilaštvu BiH. 

Zbog toga, advokati koje smo kontaktirali još nemaju informaciju o konačnoj presudi

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Odbrana nije dobila odluku. Mediji uvijek prvi saznaju”, rekla je za Buku advokatica Fadila Novalića u telefonskom razgovoru za Buku.

Ona je potvrdila i da osuđeni nemaju pravo žalbe na odluku, a jedina mogućnost jeste žalba Ustavnom sudu

Prema prvostepenoj presudi, Fadil Novalić (bivši premijer FBiH) dobio je četiri godine zatvora, Fahrudin Solak (suspendovani direktor FUCZ-a) dobio je šest godina, a direktor Srebrne maline Fikret Hodžić je dobio pet godina. U predmetu je bila optužena i bivša ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, ali nije utvrđena njena krivica te je jedina oslobođena u predmetu “teškom” 10,5 miliona KM.Malverzacije u vezi nabavke spornih respiratora otkrila je novinarka Semira Degirmendžić. Na osnovu njenih pisanja nepravilnosti je prvo počelo istraživati Tužilaštvo Kantona Sarajevo, da bi slučaj preuzelo Tužilaštvo BiH. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije