Pametan ćuti, dok se fukara bogati

Manipulacija, koja vodi poreklo od latinske reči “manus“ – ruka – što znači rukovati, ima za cilj da izazove neku emocionalnu reakciju kod osobe i da ona u skladu sa tim uradi nešto što koristi manipulatoru. Najčešće manipulator želi da navede sagovornika da osjeća krivicu, a to je veoma moćno manipulativno sredstvo zato što je priroda tog osjećanja takva da motiviše osobu na pokajanje zbog nečeg što je uradila, a što manipulator pokušava da predstavi kao pogrešno. Manipulacija, međutim, retko kada je efikasna kod ljudi koji imaju dovoljan nivo autonomije ličnosti, sude sami o svojim postupcima i ne dozvoljavaju tako lako da tuđa merila budu i njihova. Dakle, zrele ličnosti koje imaju visok nivo autonomije, samopouzdanja i samoodgovornosti veoma je teško manipulisati, i obrnuto.

Manipulacijom se želi na silu prodrteti u nečiji um da bi se tamo usadilo neko mišljenje ili ponašanje, a da čovjek nije svjestan prisile. Sve je u tom činu koji sam od sebe krije svoju manipulatorsku prirodu. U tome je njegova suštinska agresivnost. Zaista, za razliku od fizičkog nasilja koje izaziva eksplicitno očiglednu reakciju, psihološka ili kognitivna prinuda uspješna je zbog svoje prikrivenosti. Tako i mehanizmi konstruisanja manipulatorske poruke zavise od dvostruke težnje: da se ustanovi eventualni otpor i da se sam postupak maskira. U tome je osnovna razlika između manipulacije i dokazivanja, gde se istovremeno sa ubjeđivanjem objašnjava i sam postupak (Breton, 2000) Bez obzira što se ponekad u svakodnevnom govoru manipulacija upotrebljava i u pozitivnom smislu(npr. manipulativni troškovi), većina istraživača ističe da je ona nečasna i sramotna po onoga ko se njome služi, ma kakvi bili ciljevi koje želi da postigne.

 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Najčešće se manipuliše sa izgovaranjem reči “demokratija” što bi trebalo da znači – gradjani biraju svoje predstavnike – ali DA LI je baš tako?

Nas od malih nogu vaspitaju i oblikuju po njihovoj zelji. Najveći uticaj imaju mediji( televizija, novine, radio) a tu su i roditelji koji su prethodno prošli isto. Nasledjujemo tradiciju, religiju, shvatanje, fraze, mentalitet, rituale, usadjuju u nas “nacionalizam”, rodoljublje, dele nas po vjeri i naciji. Tipično za Balkan, postoji i muzičko srozavanje na turbo folk koji nas uči da je dobro na lak način doći do novca, postati mafijaš, pevaljka, staviti veliki krst oko vrata, promoviše prostituciju, sex na jednu noć, dobar provod, šmrkanje droge itd. Videli smo u 90′ godinama kako je to sve teklo i dokle nas je dovelo. Sankcije, rat, masovno pljačkanje srpskih, hrvatskih i bosanskih kuća. Paljenje i uništavanje privatne imovine. Ludnica. Bez uvrede ali narod nije sposoban da odabere prave ljude koji će voditi ovu zemlju. Političari to svakako nisu. Političar je sposoban jedino za učmale, dosadne, glupave fraze koje ponavlja na svakom prokletom mitingu. Nas trebaju da vode naučnici, filozofi i inzenjeri. No, nećemo da produbljemo temu, mislim da ste shvatili poentu.
PREISPITAJTE SVE svoje dosadasnje stavove. Proverite da li su u vašem ličnom interesu i u interesu same zajednice. Nasiljem i ratom pomazete jedino onima koji su vas poslali tamo, u prevodu, borite se za moć političara, tajkuna i bankara rizikujući VAŠ zivot. Jednom se zivi, budite mi dobro i pamet u glavu.

Demokratija označava ANTI INTELEKTUALIZAM, odnosno TVOJE ZNANJE JE JEDNAKO MOM NEZNANJU !

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Pismo Druga Tita

Salaš

Ukrajinski otpor

Svi štampaju novac

Da li nama ima spasa

Primorani

Prinuda za mir

Najčitanije