JA JESAM NEKO

Ja jesam neko. Imam svoj identitet. Imam  život.Imam misli koje se baš ne uklapaju u današnji trend.Jer, današnji trend je biti očajan i opjevavati taj svoj očaj, priznati nemoć…pozivati na bunt pa g.m u kraj. Današnji trend je biti dio mase koja prihvaća da je  društvena norma pri rješavanju  životnih pitanja  samo „štela“ i biti dio armije diplomiranih nezaposlenih.Današnji trend je buniti se i kritizirati putem društvenih mreža, a „uživo“ pustiti sve niz vodu.

Nisam u trendu.

Jer, ja jesam neko. I svi smo mi neko.Samo mnogi od nas još nisu upoznali, a neki čak ni probudili tog nekog u sebi. Pa umjesto da budemo neko postali smo nešto.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

A za buđenje i upoznavanje tog nekog u sebi ne treba mnogo. Da bi bio neko i osjećao se kao neko ne treba pokretati revolucije i smatrati da sve ono manje od revolucije nema vrijednosti. A kako bi bilo da krenemo od malog koraka za čovječanstvo, ali velikog za sebe i da onaj papirić od žvakaće gume ( kad je već kupujemo i žvačemo) ne bacamo na ulicu nego u za to predviđeno mjesto-korpu za smeće.Da počnemo od reda u ambulanti i da strpljivo čekamo, a da onog ko hoće preko reda uljudno upozorimo i postidimo. Da na kraju školske godine našeg klinca , i to počev od šestog razreda, ne presrećemo  nastavnike i ne tražimo  ocjenu više jer, za Boga miloga , neće se moći upisati u dobru školu.Umjesto toga da  probamo svaki dan,cijele godine raditi sa svojom djecom i tako u korijenu osujetimo vjerovanje u Njeno Veličanstvo  Štelu. Da prestanemo sreću i uspjeh  materijalizovati.

 Od ovog časa ,sa ovog mjesta onaj neko u nama ima priliku da i sebi i drugima svima i pokaže da je neko.A kad mi sami o sebi počnemo misliti da smo neko i oni drugi ,zbog kojih se osjećamo i koji nas gledaju kao nešto, promijenit će mišljenje.   

Nije lahko, znam. Ali prvo da poradimo na sebi i svom odnosu prema društvu, zakonima, vladajućim strukturama, da se oslobodimo i straha i apatije, pa ćemo onda mijenjati zakone, krojiti državnu politiku…

Nije lahko, ali gore je stajati u mjestu  i čekati da postanemo neko ili da neko ko već jeste neko riješi sve ono što bismo mi riješili da smo neko tj. da smo onaj što nismo.

Za konkurs „Da sam ja neko“

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Pismo Druga Tita

Salaš

Ukrajinski otpor

Svi štampaju novac

Da li nama ima spasa

Primorani

Prinuda za mir

Najčitanije