Dodik stigao na Sud BiH, hoće li konačno početi glavni pretres

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u prostorije Suda BiH. U ovim trenucima konačno bi, nakon više odgađanja, trebalo da počne glavni pretres u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv njega.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodiku se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, a kazna za počinjenje tog krivičnog djela zbog kojeg do sada niko nije osuđen, je i do pet godina zatvora te zabrana političkog djelovanja.

Zbog bolesti drugooptuženog Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske je razdvojen.

Dodikova odbrana tražila je da se predmet protiv predsjednika Republike Srpske ponovo spoji sa predmetom protiv vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, ali je sud odbio taj zahtjev.

Dodik je optužen da je kao predsjednik entiteta Republika Srpska u julu prošle godine donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona objavljivanju zakona i drugih propisa RS. Tako je Dodik proglasio važećim zakon koji je prethodno usvojila Narodna skupština Republike Srpske, pa se Dodik branio i da on nema pravo sprečavati proglašenje usvojenih zakona.Zakon navodi kako Službeni glasnik neće objavljivati odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, iako njegove odluke stupaju na snagu od trenutka objavljivanja na zvaničnoj web stranici OHR-a.

Zakon propisuje i da se odluke visokog predstavnika ne primjenjuju u Republici Srpskoj. Dodiku se sudi i jer je donio ukaz o proglašenjuzakona kojim se neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je na dosadašnjim ročištima pokazao veliko nepoštovanje prema bh. institucijama. Žalio se što mora dolaziti u Sarajevo u vrijeme velike zagađenosti zraka te što zbog guste magle mora putovati automobilom jer helikopter nije mogao sletiti zbog smanjene vidljivosti. Dodikova odbrana tražila je izuzeće sudija i tužilaca, ali sud je odbio sve zahtjeve. Dodik je u međuvremenu omalovažavao sud, odbijao ustati u sudnici, a tužioca je nazivao kretenom.

Na svakom ročištu do sada okupljali su se Dodikovi sljedbenici, simpatizeri i članovi SNSD-a, načelnici opština, narodni poslanici, direktori javnih preduzeća, a na ročištima su česti gosti i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, entitetski premijer Radovan Višković, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, državni ministar sigurnosti Nenad Nešić i mnogi drugi.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije