Ulagači povlače kapital iz BiH zbog dva velika problema

U posljednjem tromjesečju prošle godine došlo je do smanjenja stranih ulaganja za oko 91,5 milijuna eura.

Ulagači su iz BiH u posljednjem tromjesečju prošle godine počeli povlačiti svoj kapital, pokazuju podaci Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

U priopćenju agencije navodi se da, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, izravna strana ulaganja tijekom prošle godine, s procijenjenim zadržanom dobiti, iznose 869,9 mil. KM (oko 444 mil. eura) i veća su za 22,1% u odnosu na 2020. godinu, kada je zabilježeno 712,7 mil. KM, prenose Nezavisne novine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Izostalo povećanje

Izravna strana ulaganja od siječnja do rujna 2021. iznosila su 1,049 mlrd. KM, što je povećanje od 65% u odnosu na 2020.

To znači da je, umjesto da se u posljednjem tromjesečju dodatno poveća broj ulaganja, došlo do smanjena i to za 179,1 mil. KM (oko 91,5 mil. eura).

“Razlozi mogu biti poslovanje s gubitkom, negativni iznosi zbog ranijih zaduženja, povlačenje iz različitih razloga, ali ne i nužno povlačenje investicija. Ovaj negativan iznos zabilježen u četvrtom tromjesečju 2021. ne znači da je došlo do povlačenja investicija.

Iznos ulaganja prema platnoj bilanci iz 2021. veći je za 22,1% u odnosu na 2020. godinu”, rekli su iz Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH. Dodali su da u posljednje dvije godine BiH bilježi porast investicija, a time i povećanje broja zaposlenih.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da zbog nesigurnosti poslovanja investitori povlače svoja ulaganja.

Zabrinuti talijanski bankari

“Nema poslovne sigurnosti u BiH za strane investitore. Obaviješten sam da je na jednom sastanku bankara u Italiji bilo govora o nesigurnosti poslovanja u BiH i da se sporovi dobivaju bez nekih argumenata.

Nesigurnost uloženog kapitala osnovni je motiv za povlačenje investicija. Sve dok ne proradi pravosudni sustav koji može jamčiti sigurnost ulaganja, investitori neće ulagati u BiH”, objasnio je Vasić.

Ekonomist Igor Gavran smatra da je jedino logično objašnjenje za smanjenje broja investicija u posljednjem tromjesečju prošle godine povlačenje investicija iz BiH.

”Riječ je o značajnom kapitalu. Budući da je prošla godina bila godina ekonomskog oporavka, nije bilo za očekivati povlačenje investitora”, rekao je Gavran.

On se nada da je riječ o privremenom povlačenju kapitala, a ne napuštanju tržišta.

“BiH je dragocjena svaka marka, a ne milijun KM, tako da ovaj podatak doista treba zabrinuti”, istaknuo je Gavran.

Edin Dacić, predsjednik UO Standarda iz Prnjavora, proizvođača namještaja u švicarskom vlasništvu, i predsjednik Savjeta stranih investitora RS, rekao je da nema informaciju da se investitori povlače iz BiH, ali da je osnovni problem nedostatak radne snage.

“Mi rastemo i jačamo, ali je problem što ne možemo naći radnu snagu za širenje. Radnici odlaze u Njemačku i Austriju”, rekao je Dacić

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije