BUKA u izvještaju State Departmenta za 2021: cyber napadi jasna opasnost po slobodu medija

U izvještaju State Departmenta za prošlu godinu, koji je juče predstavljen, u poglavlju o medijima pominju se politički pritisci na medije, pritisak SDA na Face TV, hajka na  profesoricu Lejli Turčilo, napadi na novinara Nikolu Vučića, a u Izvještaju su navedeni i sajber napadi na naš portal.

State Departmen navodi da su portali Sejl.org i Bosnjaci.net vodili jednogodišnju kampanju klevete protiv ekspertice za medije i profesorke Univerziteta u Sarajevu Lejle Turčilo, optužujući je za „trovanje bošnjačke djece” i etiketirajući je kao „negatora genocida”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“BH novinari objavili su saopštenje u kojem osuđuju napade. Kao rezultat toga, meta sličnih napada postala je i generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić. Nacionalistički portali optužili su obje žene da podržavaju ratne zločince i vrijeđaju proroka Muhameda”, stoji u Izvještaju.

State Department je izvijestio i da je nekoliko portala tokom prošle godine bilo izloženo cyber napadima, među kojima je i portal BUKA koji je u toj godini proglašen najboljim pisanim medijem u BiH.

“U februaru su web portali Zurnal.info i Buka.com bili podvrgnuti snažnim sajber napadima DDos (napadima na kompjuterski servis s ciljem da se korisnicima onemogući njegovo korištenje), a Nezavisne novine su 10. avgusta prijavile DDoS napade na svoj sajt Nezavisne.com”, navodi se u Izvještaju.

Nakon napada na BUKU i Žurnal, navode, Misija OSCE-a, Delegacija EU, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i OHR su saopštenjem pozvali bh. vlasti da istraže sve napade na medijske sajtove jer to predstavlja jasnu opasnost po slobodu medija.

“Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH pozvao je policiju i tužilaštvo na hitan odgovor, osudio hakerski napad, podsjetio na druge takve napade na onlajn medije i napomenuo da su sajber napadi, pored uskraćivanja prava na slobodno izvještavanje, nanio i ekonomsku štetu medijima”” navodi State Department.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije