Godine propadanja: “Kosmos” se sprema za privatizaciju

Vlada Republike Srpske planira da u kapital pretvori 15 miliona maraka obaveza preduzeća „Kosmos“. Plan je, kažu iz Vlade, da Fond PIO i Fond zdravstvenog osiguranja kao najveći povjerioci dobiju udio u vlasništvu „Kosmosa“,  prenosi BN.

Preduzeću „Kosmos“ rok za završetak procesa finansijskog restrukturiranja produžen je do 2030. godine. Do tada, kako su rekli iz nekadašnjeg giganta, cilj je da se riješe starih dugova i spreme za privatizaciju. 

Prvi čovjek Vlade Republike Srpske kaže da se budućnost namjenske industrije razmatra u dogovoru sa Srbijom. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Imamo razgovore i za `Kosmos`, i za Vazduhoplovni zavod `Orao`, i za Fabriku specijalnih motora na Palama”. Formirali smo i zajedničku komisiju sa Vladom Srbije koja će sve to da analizira i predloži model dalje saradnje“, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Za razliku od Hrvatske, Srbije, ali i Federacije BiH, koje su svoje vojne industrije osavremenile i prilagodile potrebama stranih tržišta, vojna industrija Republike Srpske, jasno je iz poteza Vlade, priprema se za privatizaciju. 

„Proizvodnja ratne opreme i održavanja te opreme, danas je postao vrlo unosan posao. Federacija BiH je  bila mudra i nije privatizovala takve firme i one danas donose značajne prihode u budžet Federacije BiH. Za razliku od Republike Srpske koja je privatizovala i privatizovala Remontni zavod i ot toga sad nema puno koristi“, rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Gotovo tri decenije propadanja, gomilanje obaveza i izostanak ulaganja u nove tehnologije i znanja, doveli su u pitanje opstanak „Kosmosa“. Potrebe Vojske Srbije, koje popunjavaju većinu kapaciteta „Kosmosa“, posljednja su slamka spasa. 

„Nažalost, ‚Kosmos‘ nije jedini primjer gdje možete da vidite ruinirane objekte, obespravljene radnike, da vidite da nema nikakve vizije ni za danas ni za sutra ni za narednih pet godina šta će biti s tim preduzećem. Nekada je ‚Kosmos‘ zapošljavao 1600 radnika, danas je taj broj oko 80 još imaju i nerednovne plate“, naveo je Nebojša Drinić, poslanik PDP-a u NSRS.

Vojna industrija, smatraju naši sagovornici, kao strateški sektor mora da ostane u rukama države i uz jasnu viziju poslovanja doprinese ekonomskom razvoju Republike Srpske.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije