Formirana Vlada Livanjskog kantona, nekada najjača stranka HDZ BiH opozicija

Kanton 10 (Livanjski kanton) do danas je bio jedini kanton koji nije imao formiranu novu vlast nakon Opštih izbora održanih 2022. Današnjim imenovanjem Vlade, završeno je konačno konstituisanje izvršne vlasti.

Vladu čine ministri iz redova Hrvatskog nacionalnog pomaka, HDZ-a 1990, SNSD-a, SDA, Srpske sloge i Srpskog jedinstva.

Ivan Vukadin (HNP) je izabran za novog/starog premijera Vlade. Ministri u novoj Vladi su: Ivan Ćubela (ministar finansija), Mario Lovrić (ministar unutrašnjih poslova), Miroslav Jaglica (ministar gospodarstva), Božo Perić (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Ante Tadić (ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta), Sead Hadžijahić (ministarstvo građenja, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša), Dijana Novković – Pećanac (ministarstvo rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglica), Aleksandar Rodić (ministar pravosuđa i uprave).

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na današnjoj sjednici realizovan je dogovor iz novembra prošle godine, kada je potpisan sporazum o formiranju nove kantonalne vlade.

Sporazum je tada potpisao Hrvatski nacionalni pomak sa 5 zastupnika, zatim HDZ 1990 sa 4 zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije sa po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva. Jedna od zastupnica koja je pdoržala imenovanje Vlade je Marija Šarac (HDZ 1990) iz čije stranke su imenovana dva ministra. Za Buku govori o razlozima glasanja za sastav nove vlade.

„Izuzetno mi je drago da se nakon dugih pregovora koji su trajali više od godinu dana danas napokon Vlada i formirala sa 17 ruku zastupnika iz Skupštine Hercegbosanske županije. Novoizabranim ministrima čestitam i želim puno sreće i uspjeha u novom radu, nadam se da će ovo biti najbolja Vlada naše županije“, kaže Šarac.

U Skupštini ovog kantona za imenovanje vlade prema Ustavu potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku.

Iako su ostvarili skoro najveći broj glasova na Opštim izborima i imaju pet zastupnika, baš kao i HNP, HDZ BiH ostaje u opoziciji u kantonu u kojem su nekada imali čak devet zastupnika, što je polovina poslaničkih ruku potrebnih za usvajanje zakona. No, političku moć HDZ BiH u Kantonu 10 počeo je gubiti onoga trenutka kada je lider stranke Dragan Čović odlučio prikloniti se livanjskoj struji HDZ-a iako je duvanjska (Tomislavgrad) bila jača i imala pet od sedam zastupnika. Taj tihi sukob između Borjane Krišto (livanjska struja) i Ivana Vukadina (duvanjska struja HDZ-a BiH) eskalirala je nakon što je Vukadin napustio HDZ BiH prije četiri godine. Uradio je to nakon što Dragan Čović i pored boljih izbornih rezultata nije dozvolio da mandatara za sastav kantonalne vlade ponudi duvanski odbor HDZ-a BiH.

Svrstavanje na stranu Borjane Krišto koja je imala svog kandidata, Dragana Čovića koštala je izbacivanjem iz vlasti i odlazak u opoziciju.

Zanimljivo je i da u ovom kantonu sa najvećim odlivom stanovništva HDZ BiH i HDZ 1990 nisu u koaliciji, pa ne čudi činjenica da Dragan Čović često minimalizira ulogu HDZ 1990 na nivou Federacije, iako su zvanično dio vlasti i imaju svoje fotelje u federalnoj vlasti.

Situacija u Livnu, kao i masovno napuštanje HDZ-a u Zeničko-dobojskom kantonu, te u drugim bh gradovima svjedoči o trendu rasipanja članstva HDZ-a BiH i smanjivanju koncetracije moći u rukama Dragana Čovića. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije