Citrus park na Građišu još uvijek nije završen, građani ogorčeni!

Foto: BUKA

Gradska uprava najavila je realizaciju projekta koji podrazumijeva iscrtavanje platoa „Građe“ i humanizaciju prostora kroz vizuelno uređenje površine. Gradska uprava ovaj projekat je nazvala „Citrus park“ obzirom da je vizuelni motiv kojima treba biti iscrtan sam plato „Građe“ zasnovan na prikazu citrusnog voća.

Stanovnici u ulici Sime Šolaje i drugim okolnim ulicama pozdravili su ovu inicijativu, obzirom da već godinama pokušavaju da pokrenu gradske vlasti da sistemski urede navedeni prostor, koji je je posebno značajan za mlađu i stariju populaciju, jer je to jedina površina u ovom dijelu grada gdje je omogućen boravak djece i odraslih mimo saobraćaja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon najave realizacije ovog projekta, stanari su svakodnevno iščekivali završetak radova kako bi „Građa“ dobila novo ruho i postala iole adekvatniji prostor za boravak djece. Radovi su trebali biti završeni, po riječima zaposlenika Gradske uprave u petak 17.5. Iz nepoznatog razloga, radovi su naprasno obustavljeni i tim ljudi koji je započeo radove prestao je da se pojavljuje.

“Ostavljen je veliki nered, prazne kante od boje i razređivača, polomljene četke i valjci, ali što je najvažnije, radovi nisu ni do pola završeni”, rekli su nam mještani.

Razgovorom sa stanarima vidjeli smo da vlada veliko nezadovoljstvo i smatraju da su izigrani od strane nadležnih.

„Građa“ je jedina javna površina u ulicama Sime Šolaje, Bana Milosavljevića i Bana dr Todora Lazarevića, koja je potpuno izolovana od saobraćaja i koja se već decenijama koristi kao jedino dječije igralište, stanari vape za uređenjem ove javne površine, kao prostora koji je prilagođen našim najmlađim sugrađanima.

Stanari u ulici Sime Šolaje naglašavaju da je njihov cilj isključivo oplemenjavanje i prilagođavanje za bezbjedno, ugodno korištenje jedinog slobodnog prostora za djecu i roditelje koji tu svakodnevno borave.

Podrška Grada za oplemenjivanje navedenog prostora predstavljala bi ogroman pozitivan uticaj na sve stanare i dodatno motivisala zainteresovane stanare da i oni, ličnim inicijativama, dodatno doprinesu uređenju navedenog prostora, međutim, ta podrška je još jednom izostala.

Prije nekoliko dana upitili smo pitanja Gradsoj upravi i rekli su nam da su radovi obustavljeni zbog tehničkih problema. Danas smo primjetili da su radovi opet započeli, a stanari se nadaju da će ovaj park ubrzo biti završen.

Podsjetimo da je Građevina bilo improvizovano i jedino igralište u banjalučkom naselju Centar 1 koje je smješteno između ulica Sime Šolaje i Vase Pelagića.

Od 2011. godine traje borba stanara da sačuvaju ovo mjesto od prenamjene u parking.

Zanimljivo je da su prvu akciju zaštite ovog igrališta pokrenula djeca koja su se tu igrala.

Djeca su tada stala ispred bagera i zaustavili su gradnju parkinga, djeci su se ubrzo pridružili građani, umjetnici i aktivisti.

U maju ove godine održano je Atomsko druženje na Građi u okviru kojeg je uređeno ovo mjesto, i posađeno je drveće u velikim kantama.

Prema Regulacionom planu grada na ovom mjestu nije planiran parking, već dječije igralište.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije