Najniža plata u Republici Srpskoj ide preko 650 KM?!

Na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Reoublike Srpske biće nastavljeni razgovori o povećanju najniže plaće  koja trenutno iznosi 650 KM, a iz Saveza sindikata RS-a poručuju da svi podaci idu u prilog tome da je ponovo treba povećati.

Statistički podaci o makroekonomskim kretanjima u Republici Srpskoj, koji su zatraženi na prošloj sjednici, dostavljeni su Savezu sindikata Republike Srpske. Pomenute podatke, konkretno o inflaciji, BDP-u, cijenama i prosječnim platama, analizirali su u Ministarstvu finansija Republike Srpske. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, uoči sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta poručuje da su proslijeđeni statistički pokazatelji urađeni bez ikakve analize i da nije ispoštovan dogovor sa prethodne sjednice.

„Sve je šturo urađeno, nema nikakve analize. Sve te podatke smo i do sada imali ispred sebe. Svi oni idu u prilog tome da treba doći do povećanja najniže plate“, kaže Ranka Mišić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Podsjetimo, na početku ove godine minimalna plaća u RS-u iznosila je 590 KM, ali je izmjenama i dopunama Zakona o radu RS-a od 1. januara propisano da se uvećava po osnovu radnog staža.

Vlada RS-a je potom, na sjednici održanoj sredinom godine, donijela odluku da se od 1. juna najniža plaća poveća na 650 KM jer se ostali ekonomsko-socijalni partneri nisu mogli dogovoriti o iznosu.

Sindikat sada traži novo povećanje, dok predstavnici Unije poslodavaca negoduju navodeći da samo smanjenje nameta može uvećati minimalac.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije